Турският външен министър обяви, че Макрон спонсорира тероризма

Снимка: Архив

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли критиките на президента на Франция Еманюел Макрон за офанзивата на Анкара срещу кюрдските милиции в Северна Сирия и обяви, че френският лидер спонсорира тероризма, съобщи Reuters.

„Той вече е спонсор на терористична организация и постоянно им домакинства в Елисейския дворец. Той казва, че негов съюзник е терористична организация“, заяви Чавушоглу пред журналисти.

Анкара, която започна операция „Извор на мира“ на 9 октомври, смята „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) за терористична организация, заради предполагаемите й връзки с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), макар и двете да участваха в борбата срещу групировката „Ислямска държава“ в Сирия.

По-рано Макрон се срещна с Дихане Ахмед, говорител на кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС), от които е част и ОНС, за да изрази солидарността на Франция с тях в борбата им с „Ислямска държава“.

Макрон заяви, че Турция не може да очаква солидарност от НАТО в същото време, в което представя операцията си в Сирия като „свършен факт“.

„Макрон не може да е лидер на Европа като дрънка такива неща. Точно сега има бездна в Европа и той се опитва да е неин лидер“, каза още Чавушоглу.

Коментари

Задължително поле