Турският външен министър: Операцията в Сирия е прекратена

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу

Турската военна офанзива „Извор на мира“ в Сирия е прекратена. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, пише БГНЕС. Вчера президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - постигнаха споразумение за уреждане на ситуацията в близкоизточната страна.

Чавушоглу уточни, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“. „Ако терористите някъде се проявят, нашите военни ще влязат в бой с тях. Останаха оръжия, скривалища, мини-капани - всичко това трябва да бъде изчистено. Има още много работа. Следователно ние оставаме на терена“, обясни външният министър в интервю за Анадолската агенция.

Турското министерство на отбраната добави, че не виждат необходимостта от нова операция в Сирия във връзка с постигането на споразумението с Русия. „Споразумението от Сочи включва постановки, гарантиращи сигурността на турските граници и изтегляне на терористични елементи от Отрядите за защита на населението на 30 километра от нашата граница", се казва в изявлението.

Коментари

Задължително поле