Турският посланик посети завод "Алкомет" – Шумен

Предстои бизнес-форум в Истанбул с икономическите министри на Турция и България

Посланикът на Република Турция Хасан Улусой посети Шумен в понеделник, гостува на завод "Алкомет"АД - Шумен и се запозна с икономическите и културни дадености на региона. "Нашата цел е развитие на българо-турските взаимоотношения в тяхната цялост. Вярвам, че ще работим много добре с България. Съседите винаги имат нужда един от друг. В областта на индустрията има сериозни инвестиции в България", отбеляза дипломатът и подчерта, че водещ е частният сектор. Много важно е и съществуването на Българо-турската търговско индустриална камара. Тя беше създадена в Шумен през 2013 г. и за това време в региона са привлечени 140 млн. евро турски инвестиции, отбеляза Фикрет Индже, председател на УС на Камарата и съсобственик в "Алкомет"АД. Тази година в неговото дружество ще бъдат инвестирани още 80 млн.лв. в изграждането на два нови цеха. Единият ще заработи през септември, другият ще бъде открит до декември.

"Вярвам, че в настоящия период българо-турските отношения ще напреднат още повече. Форумите, които се организират от министерствата на икономиката на двете страни са от жизнена важност", подчерта Индже. След подобен форум в София, сега предстои друг в Истанбул, насрочен за 3 април.

Преди това е в ход и подготовката на срещата с висши представители на Европейския съюз във Варна на 26 март, на която се очаква и турският президент Реджеп Ердоган. "Респект към Борисов. Той иска България да изиграе ролята на мост в тези отношения, но Европа ще реши", каза в неформален разговор Индже.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции