Турският съвет за радио и телевизия спря две програми заради критики към Ердоган

Снимка: Архив

Висшият съвет за радио и телевизия в Турция спря временно от излъчване две телевизионни програми заради критики към президента Реджеп Тайип Ердоган. Според решение на Висшия съвет за радио и телевизия, обявено снощи, токшоу по критичната към правителството телевизия Халк ТВ е спряно за пет предавания, а новинарска програма в праймтайма на Фокс ТВ няма да бъде излъчвана в продължение на три дни. Отделно на двете телевизии са наложени глоби.

На 10 декември телевизионният водещ по Фокс ТВ Фатих Портакал критикува натиска върху опозицията, като заяви, че хората не се осмеляват дори мирно да протестират срещу увеличението на цената на природния газ. Ердоган реагира гневно срещу водещия от Фокс ТВ, чието фамилно име означава портокал.

Ердоган заяви, че някой си "портокал" или "цитрус" призовава хората да излязат на улицата. "Знай си мястото", каза Ердоган по адрес на телевизионния водещ.

Двама известни турски комедийни актьори - Метин Акпънар и Мюждат Гезен участваха в ток-шоу по телевизия Халк, критикувайки това, което те нарекоха липса на демокрация в Турция. Двамата актьори са разследвани за обида на Ердоган и турски съд им наложи в понеделник забрана за пътуване.

Коментари

Задължително поле