"Турски поток" може да замени изцяло транзита на газ през Украйна, заяви Сиярто

Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Приключването на споразумението за транзит на руски природен газ през Украйна в края на годината не би било проблем за Унгария, тъй като страната може да продължи да получава синьо гориво през газопровода "Турски поток".

Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

В кулоарите на Санкт Петербургския икономически форум той заяви, че "Турски поток" може да доставя природен газ и на други европейски страни, които ще бъдат засегнати от прекратяването на транзита на газ през Украйна.

През настоящата година Унгария е получила по "Турски поток" от Русия 5,7 милиарда куб. м газ, или повече отколкото през миналата година, заяви Сиярто, цитиран от ТАСС. Той изтъкна, че за Унгария транзитът на газ през Украйна не е от значение.

Унгария получава над половината от необходимия й газ от Русия. 

Сиярто заяви още, че представителите на ЕС "са разрушили основата на конкурентоспособността на икономиката на страните членки, след като по идеологически причини са се отказали от руските доставки".

Пред форума се изказа и шефът на "Газпром" Алексей Милер, който окачестви ситуацията на европейския газов пазар като "лоша" поради увеличението на цените на газа и електричеството, което в резултат водело до "деиндустриализация на Европа".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика