Турски фирми искат да строят наши магистрали

Бойко Борисов прие икономическия министър Нихат Зейбекчи

Турски компании имат интерес към проекти, свързани с изграждане на транспортна и енергийна инфраструктура. Това стана ясно след разговора между министър-председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи. Двамата обсъдиха в София състоянието на икономическото партньорство между двете страни и възможностите за разширяването му.

В разговора бяха отбелязани отличните контакти в различни икономически сектори и беше посочено, че ползотворните добросъседски отношения между България и Турция допринасят за повишаване на двустранния стокообмен и засилване на търговско-икономическото партньорство, се казва в информацията от Министерски съвет. Турските инвестиции у нас за периода януари-септември 2017 г. възлизат на 58,8 млн. евро, а за първите девет месеца на миналата година се наблюдава ръст и на стокообмена с Турция със 17,4 процента.

Интерес към инвестиции има и в хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Борисов и Зейбекчи са обсъдили, че съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части от Турция. Двете страни ще продължат да работят съвместно и по изграждането на смесени предприятия, се казва още в съобщението от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи обсъдиха и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, като турският министър на икономиката подчерта, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен план, така и за цяла Европа. В разговора беше посочена важността за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна.

Коментари

Задължително поле