Турското външно министерство: Резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН не се отнася за Африн

Районът около сирийския град Африн, където военнослужещите на Анкара провеждат операция „Маслинова клонка“, не попада под действието на режима на примирие, наложен с резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Това се казва в заявление на говорителя на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой, представено на руската информационна агенция TACC.

По този начин Анкара отговаря на изявленията на ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, която във вторник в рамките на брифинг във Вашингтон посъветва Турция „внимателно да прочете“ текста на резолюцията, за да разбере, че и в Африн боевете трябва да бъдат прекратени.

„Сред посочените в резолюцията райони, предизвикващи загриженост от хуманитарна гледна точка, Африн не се споменава“, подчерта Аксой, като същевременно допълни, че „в Африн не се случват сблъсъци, в които няма разграничение между цивилното население и терористите“.

„Там е в ход борба срещу терористична организация, която заплашва целостта на Сирия и националната сигурност на Турция. Така че изявленията (на Науърт) за необходимостта за „внимателно прочитане“ на резолюцията са лишени от каквито и да било основания и говорят за неразбиране на смисъла на документа или за желанието да бъде изкривен“, коментира говорителят на външнополитическото ведомство в Анкара.

Коментари

Задължително поле