Турското външно министерство: Страната ни ще отговори реципрочно на евентуални американски санкции

Снимка: Архив

Турция ще отговори реципрочно на евентуални американски санкции, заяви говорителят на външното министерство в Анкара Хами Аксой тази нощ. Реакцията му дойде след като американският департамент по финансите съобщи, че разработва нови санкции срещу Турция в случай на нарушения на правата на човека по време на военната операция в Сирия.

Междувременно броят на убитите кюрдски бойци е достигнал 415, съобщи турското военно министерство.

Хами Аксой допълни, че Турция воюва срещу терористична организация, която представлява заплаха за нейната национална сигурност и че ще продължи борбата с нея. Вчера вечерта българско време американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че санкциите, подготвяни в съответствие със заповед на президента Доналд Тръмп, могат да са насочени срещу физически или юридически лица и „това е предупреждение към банките и други институции за потенциалните действия.“

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше категоричен, че нищо не може да възпре Турция от провеждането на операцията: "Отляво и отдясно към нас идват заплахи, казват да спрем операцията. Казах това и на г-н Тръмп, и на други (лидери): ако можете да я спрете, спрете я, но не можете. Няма да отстъпим".

Коментари

Задължително поле