Турция в крайна сметка няма да допусне германски депутати до авиобаза „Инджирлик“

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че ще проведе преговори със своя германски колега Зигмар Габриел относно бъдещето на турската авиобаза „Инджирлик“, но добави, че засега не е възможно германски депутати да я посетят, предава Daily Sabah.

Чавушоглу заяви, че „начинът, по който Германия се отнася с Турция, е обезпокояващ“ и че преговорите му с Габриел ще бъдат фокусирани върху обтегнатите отношения между двете държави.

Турция отказва да даде разрешение на германски депутати да посетят своите военнослужещи, дислоцирани в „Инджирлик“, заради спорни изявления, направени основно от депутати на социалистическата партия „Левица“. Според властите в Анкара, въпросните депутати публично са обявили подкрепата за „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК), която фигурира в списъка с терористични групировки на Турция.

Преди парламентарните избори в Германия, които ще бъдат проведени през септември, канцлерът Ангела Меркел нареди изтегляне на германски войници от „Инджирлик“ в знак на протест срещу турската позиция.

Коментари

Задължително поле