Турция и ЕС обсъждат обтегнатите си отношения в Брюксел

Европейският съюз и Турция ще обсъждат днес обтегнатите си отношения на министерска среща в Брюксел.

В белгийската столица пристига турска делегация, начело с министрите на външните и европейските работи Мевлют Чавушоглу и Омер Челик. От страна на ЕС разговорите ще водят върховният представител по външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан, съобщи БНР.

Посещението на турската делегация идва в деликатен момент на обтегнати отношения между правителството в Анкара и властите на Германия заради последните арести на нейни граждани и обвиненията срещу немски фирми, че финансират участници в преврата близки до Фетулах Гюлен.

"Имаме фундаментални критики заради липсата на върховенство на закона", коментира комисарят по разширяването Йоханес Хан. Той обясни, че този въпрос не касае само Германия, а е от значение за всички страни-членки и ще бъде повдигнат.

Множеството журналисти и политици в затворите на Турция накараха партиите в ЕП да обвинят президента Ердоган в авторитаризъм и да поискат формално спиране на преговорите за присъединяване южната ни съседка. Комисарят Хан припомни, че преговорите така или иначе са замразени по решение на правителствата:

"При сегашните обстоятелства няма да се отварят нови преговорни глави и това е нещо, с което аз трябва да се съобразявам".

Така нареченият "диалог на високо равнище" обхваща не само въпроси около кандидатурата за членство на Турция в ЕС, но и сътрудничеството в сферата на антитероризма, миграцията, енергетиката и отбраната.

Изявления след срещата се очакват около 18 ч. българско време.

Коментари

Задължително поле