Министър Младен Маринов: Продължава издирването на Стоян Зайков, разширяваме периметъра на претърсване

Възстановка отбелязва 180 години от откриването на Взаимно училище във Велико Търново

Ивет Лалова мечтае да бъде майка

ВАС отмени Становище за екологична оценка на министъра на околната среда и водите за изменение на общия устройствен план на Община Приморско

Българка пледира виновна в Ню Йорк по обвинения в пране на пари от корупция в Мозамбик

Дара Екимова: Имам нещо много повече от гадже Сбъднах една от мечтите си - да пея с татко, казва дъщерята на Дими от "Сленг"

Израел и Хамас постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за 6 месеца

Въоръжена група прекъсна главен водопровод в Триполи

Младен Маринов: Изяснява се каква е причината за нападението с нож срещу 16-годишно момче

Десислава Танева: Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи

Германия е изхарчила рекордните 23 млрд. евро за интегрирането на мигрантите през 2018 г.

Икономист: Не е възможно да има обща минимална европейска заплата

Изтребители не се купуват на Черен петък Каракачанов единствен се осмели да каже, че асансьорните маневри за Ф-16 са прекалено скъпи за България

Какво е депресия по български?

Турция и мястото й в Евросъюза Може да провежда същата политика, каквато имат САЩ в Западна Европа

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Западноевропейците не инвестират много в отбранителни способности, защото американците ги защитават

Можем само да си представяме какъв стратегически размах би u предоставило едно членство в Общността

Онзи ден турският президент Ердоган заяви, че страната му няма да спре да упорства да влезе в Европейския съюз. При всички разногласия и въпреки охладнелите отношения със Запада, влизането в ЕС явно остава основна цел за Анкара, докато Брюксел се свени да u откаже веднъж завинаги. Защо е така и какво значи това?

Евроатлантическият свят е изправен пред една сериозна вътрешна заплаха. Името на тази заплаха не е Доналд Тръмп, не е Виктор Орбан, нито Ярослав Качински, нито Матео Салвини. Не са „евроскептиците“, консерваторите или националистите. Тази заплаха се казва Турция.

Не Ердоган. Турция.

Турция е една осемдесетмилионна (с бързо растящо население) бивша империя. Тя е азиатска по своята география, история и идентичност, ислямска по своята вяра и цивилизация. Държава, преплитаща както силен национализъм от една страна, така и традиционен ислямизъм от друга. Използваща успешно дипломатически и военни инструменти за директна намеса в своите съседи, за военни конфликти в Кипър и Сирия, за разширяване на своето влияние посредством спонсориране на ислямска пропаганда и турска етническа идентичност сред малцинствата в съседните страни.

Същевременно обаче тя е членка на НАТО, стратегически партньор на европейските държави и води дългогодишни преговори за присъединяване към ЕС. Това е едно от най-големите постижения на турската геополитическа доктрина, тъй като u дава безпрецедентен достъп до най-близките u съседки. Превръщайки се в техен „натовски патньор“, тя

добива по-лесно разузнавателна информация за тях

и дори може да използва военното си надмощие, за да узурпира неусетно тяхната отбрана – например като участва в т.нар. „аir policing“. Бидейки втората по численост армия в НАТО, тя може да провежда на Балканите в умален мащаб същата политика, каквато имат САЩ в Западна Европа. Западноевропейците не инвестират много в отбранителни способности, защото американците ги защитават. По същия начин Турция разчита на такова „отпускане“ на балканските си съседки, за да запълва техния отбранителен вакуум.

Ако Турция може да употребява членството си в НАТО, за да реализира своята доктрина за „стратегическа дълбочина“, можем само да си представяме какъв стратегически размах би u предоставило едно членство в Европейския съюз. Ако паднат границите между нас и Турция, това ще развърже ръцете u да използва своята огромна и бързо растяща демография, за да колонизира отвътре редица европейски страни. За разлика от вътрешната европейска миграция на близки по култура и вяра народи, които лесно се асимилират в новата си родина, турските мигранти в Австрия и Германия успяха не само да запазят идентичността на своите предци, но и да отгледат поколения, които към този момент се доказват като още по-големи турски националисти от своите предци имигранти. На последните президентски избори в Турция например, Ердоган успя да спечели по-голяма подкрепа като процент сред турците в Германия и Австрия, отколкото в собствената си страна. И то тъкмо сред младите турци, родени и израснали там, които либералите десетилетия наред ни убеждаваха, че ще израснат като интегрирани и модерни европейци.
Турското демографско надмощие

следователно е двояко. От една страна, количествено, защото понастоящем тя наброява осемдесет милиона, а до 2050 година се очаква да станат деветдесет и три милиона. Това ще ги направи най-големият народ в ЕС и единственият с положителен прираст. От друга страна, качествено, защото турските преселници запазват и държат на идентичността си много повече от европейците и това ги превръща в мощно политическо оръжие за Анкара. Всички помним огромните митинги за референдума на Ердоган, които се събираха насред Германия и как през 2017 година той дори си позволи да призове турците там да гласуват против правителството на Меркел.

Поради изброените причини, на всеки трезво мислещ европеец е ясно, че присъединяването на Турция към ЕС би било неравностойна сделка за нас. Съвсем до скоро обаче, изричането на такава теза беше заклеймявано от либералите. Здравата логика биваше отричана като националистическа параноя, нетолерантност и комплекс. Те твърдяха, че ЕС няма естествени граници, че е отворен проект и че всяка страна, независимо от нейната култура и вяра, може да бъде част от Европа, ако приеме ценностите на либералната демокрация. Те нарочно полагат усилия да забравят как само допреди три години, когато стана опита за преврат в Турция, либералите все още надпреварваха да подават ръка на ислямската ни съседка, която наричаха „нашият евроатлантически партньор“, да защитават нейното бъдещо приемане в Съюза и да заклеймяват всеки, който изрази тревога от възможността тя например да охранява въздушното ни пространство. „България трябва да надрасне комплеските си спрямо Турция“, ни се казваше поучително тогава. „ПатрЕотите и популистите всяват раздор в евроатлантизма.“ Е, днес същите хора обърнаха палачинката и вече са

в паника от авторитарния режим на Ердоган,

стискат палци на неговата опозиция в Истанбул и правят същите челни стойки против него, каквито до съвсем скоро правеха в негова подкрепа.

Ние, разбира се, приветстваме чудодейното им проглеждане за истината. Но много добре знаем, че тяхното зрение и памет са само въпрос на конюнктура. Ако утре на власт в Турция дойдат „демократични“, „реформистки настроени“, „секуларни“ и други близки до тях сили, те за пореден път ще се престорят, че нищо не е било. Това е големият проблем с тяхната визия за Европа – те са слепи за непреходните различия между Европа и Азия, между християнството и исляма. Вместо тази конюнктурност и недомлъвки, ЕС трябва да даде един принципен отговор „не“ на Турция, а Алиансът следва да u посочи вратата. Либералните елити обаче не са способни на това. За тях Европа няма естествени граници – докато за нас има. Те слагат ЕС пред Европа – ние слагаме Европа пред ЕС. Те искат Европа да бъде „отворена“ – ние искаме да бъде съхранена.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Mrasen fashisko komunistichesko mislene na,, bulgarin,, zivilizovanite strani kazvat da a gladni ya bulgarin iska ne i ne na vsichko. Diktaturata i okupaziite (ubiystvata) na rusia ne vijdate a erdogan e po zliya za vas i evropa. Erdogan sabudi turziya oshte malko i tryabva za da e v,, firma,,

 2. Както и да го мислят без Турция Нато и Европа са за никъде, но за Турция без ЕС си много по добре това го знаят всички стратег като Ердоган няма нужда от тези евроджендъри.

 3. Десет милиона турци живеят в ЕС. Два пъти повече от цялото население на България.Къде сте тръгнали без Турция,към пропаста ли?.ЕС НЕ МОЖЕ БЕЗ ТУРЦИЯ.Рано или късно идваме братя българи.Който чел история знае;-
  Българите и Турците са първи братовчеди. Не сме чужди.Заедно в ЕС ще живеем много по добре и по богато.

 4. Щом могат турците да живеят по-добре, нека го направят сами в Анатолия. Защо им е ЕС ?

 5. MNOGO TOCHEN ANALIZ!AMBITZIITE NA TURZIJ NE SE SVEZDAT SAMO DO BALKANITE,A MNOGO
  PO-NADALECH!KOGATO EDNA DARZAVA ISKA DA,,DOMINIRA,,V EDIN RAVNOPRAVEN,DEMOKRATIC
  HEN SAJUZ-TOVA VINAGI SAZDAVA MNOGO GOLJM PROBLEM!

 6. Какви турци в евросъюза?Това е коцунство!Европейския съюз е за страни намиращи се на територията на Стария континент с историческо,културно,политическо наследство.Каквото турците нямат.Опитаха се да стигнат до Виена,като сътвориха неизброими беди и нещастия на европейските жители,събаряйки сума ти църкви пред себуе си.Това ли е „културното“на турците?Да събарят църкви да ги правят джамии?И до днес турците си остават мангалите на Европа.Без абсолютно никакъв културен принос!Само нещастия са сторили на Европата.Където и да отиде турското прасе си остава просто едно …прасе.Няма как да вкараш свинята в хола на апартамента си.Запомнете го!Мястото на свинете/турците/е в кочината!!!

 7. Распутин по добре мангал или свиня отколкото българин ш.и.б.а.н 5 века поне децата ни няма да се срамуват анладън мъ.

 8. Аз живея в Австрия.Имам за съседи едно турско семейство.Мъжат се казва юсеин.“Човек“ със зъл нрав,безкрупулен,жесток,див.

 9. Аз живея в Австрия.Имам за съседи едно турско семейство.Мъжат се казва юсеин.“Човек“ със зъл нрав,безкрупулен,жесток,див.Превърнал е собственото си семейство в боксова круша.За щяло и нещяло бие наред.Най-често го отнася жената.Тя го отнася най-редовно.Бие я в къщи.Бие я на улицата,пред хората.Дори и да дойде полиция-туркинята няма да подаде оплакване срещу мъжа си.Просто в ислямския свят жената приема това за реалност.Семейството има три деца.Най-големия син учи някъди.За това рядко го виждам.Освен това и работи.Като вземе заплатата си я дава цялата на баща си.Това при турците май е закон.Средното дете-дъщерята пък е сервитьорка в ресторант.Нея как я смила от бой юсеин!!!Млати я с юмруци в главата,в коремната област,в бъбреците!!!А като падне прималяло момичето на земята-оня садист я рита с някаква сатанинскиазлоба!!!Майката се опитва да се противопостави,но веднага получава и тя дежурния си пердах…

 10. Аз живея в Австрия.Имам за съседи едно турско семейство.Мъжат се казва юсеин.“Човек“ със зъл нрав,безкрупулен,жесток,див.Превърнал е собственото си семейство в боксова круша.За щяло и нещяло бие наред.Най-често го отнася жената.Тя го отнася най-редовно.Бие я в къщи.Бие я на улицата,пред хората.Дори и да дойде полиция-туркинята няма да подаде оплакване срещу мъжа си.Просто в ислямския свят жената приема това за реалност.Семейството има три деца.Най-големия син учи някъди.За това рядко го виждам.Освен това и работи.Като вземе заплатата си я дава цялата на баща си.Това при турците май е закон.Средното дете-дъщерята пък е сервитьорка в ресторант.Нея как я смила от бой юсеин!!!Млати я с юмруци в главата,в коремната област,в бъбреците!!!А като падне прималяло момичето на земята-оня садист я рита с някаква сатанинскиазлоба!!!Майката се опитва да се противопостави,но веднага получава и тя дежурния си пердах…Най-малкия син е в юношеска възраст,но не ходи на училище.За какво ли да ходи?Те турците никога не са били интелигентни хора.Въпреки,че семейството е в Австрия вече18години-те почти не говорят немски!?Май в турската глава нищо не влиза!То пък и вътре нищо няма!Тия хора не знаят що е опера,концерт,театър…Просто си остават ориенталци във всичко.Защо са им на европейците подобни субекти?Всяка европейска страна влиза в евросъюза със своята култура,история,постижения.А пък турците нямат никаква култура и постижения.Навремето стагнаха до Виена,като направиха сумати ти поразии!Унищожаваха красивите църкви,за да ги правят грозни джамии!Какво ти разбира свиня от кладенчова вода?Аз няма да подкрепя турците,защото за изостанали,първични,диви,нечистоплътни,нискоинтелигентни,простаци….

 11. Günter ti si tolkova Avstriets kolkoto az sım patagonets…zlobno jivo şopsko govedo …ti s kakvo si po dobır ot tozi hüseyin…mrısnite Turtsi donesoha sabuna, vilitsata i lıjitsata s koyito po nekoga yadeş, predi tova MODERNA eVROPA YADEŞE S NOJ İ PRISTİ…ÇORBATA MAKARONİTE…KOY Vİ NAUÇİ SALAM SUJUK. PASTIRMA (BASTIRMA)…ÇKİSELO MLEKO(YOĞURT) SİREN İZVARA …koy vi nauçi Trakiteli Slavanite li….sveti stalin ili MACARSKİT KRAL KRUM STRAŞNİ….

 12. Другари , вие знаете Тюркието е във ФАЛИТ !
  Някой от вас може ли да ми даде 10 лв назаем ?

 13. То е ясно,че турция не е за Европа.Кой нормален човек ще пусне свинята в хола на апартамента си?Мястото на прасето е в кочината.Така че фесовете да не се стремят там,където никой не ги иска.Няма по-голяма обида от това някой да те нарече турчин!Това е огромна непростима обида.Ти бе .“турчоляк“-гордееш ли се,че въшливите ти деди са клали и изнасилвали наред?Ако си поне малко човек ще се срамуваш от турския си произход.Абе потурнак-не разбра ли,че никой в БЪЛГАРИЯ и Европа не ви обича?По-добре да си свиня,отколкото кирлив мюсюлманин!От свинята поне има полза

 14. Няма да стане.Първо-турците трябва да станат хора.За сега не съм видял нищо човешко у тях.Много е прав оня,дето живее в Австрия.Той им е свикнал на табиетите,на ужасната мюсюлманска миризма,на простотията.Естествено,че европеецът никога няма да приеуме турците.Те са много под неговото ниво.Второ-географски туркия не е в Европа.По-добре да приемат Индия или Китай,отколкото дрисльовци кланящи се на аллах.Трето-вярно е,че в областта на културата турците не са създали абсолютно нищо!Пълна нула!Четвърто.Може ли някой да ми каже каква ще е ползата от обрязаните чалми?Защото вредата ще е огромна.Вън чалмите от Европа!!!

 15. А нима не е истина това,което живеещият в Австрия е написал?Животни са турците!!!Буквално са животни.И са много тъпи,щом не могат да разберат,защо Европа ги отхвърля.Много просто:НЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ!!!И НЕ СА ХОРА !!!

 16. Европа за европейците!Азиатските мангали да си стоят в анадола!Марш миризливите свине по джамиите!Смърт за всички мюсюлмани!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.