Турция и САЩ са се договорили за безопасна зона в Сирия

Снимка: Архив

Турски и американски военни служители се споразумяха, че сигурната зона в северна Сирия ще представлява „мирен коридор“ за разселените сирийци, които искат да се завърнат в родината си, съобщават от министерството на националната отбрана в Анкара.

Преговарящите финализираха договарянето на ключови точки за зоната за сигурност в северна Сирия на среща в Анкара, се казва в съобщение на министерството. Непосредственото изпълнение на мерките за справяне със загрижеността за сигурността на Турция е било обсъдено подробно, става ясно още от разпространения текст. Планирано е също създаването на Съвместен оперативен център в Турция, който да координира и управлява създаването на буферната зона.

Посолството на САЩ в Анкара също потвърди в изявление, че страните са се договорили за бързо прилагане на „първоначални мерки“ за справяне с проблемите на сигурността на Турция и създаване на Съвместен оперативен център, който да координира създаването на зоната за сигурност.

В изявлението се добавя, че въпросната зона ще се превърне в „мирен коридор“ за разселените сирийци, които искат да се върнат в страната си.

Коментари

Задължително поле