Турция отново призовава за всеобхватно решение на споровете с Гърция

Турция повтори призива си за всеобхватно разрешаване на споровете си с Гърция, обхващащо не само морските граници – по-специално континенталния шелф и изключителните икономически зони (ИИЗ), но и по-широки въпроси, включително демилитаризацията и суверенитета на островите в източно Егейско море, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

В скорошно интервю с турската държавна информационна агенция Anadolu турски официални лица, пожелали анонимност, твърдят, че „различията в Егейско море не могат да бъдат ограничени до един въпрос, а трябва да включват всички взаимосвързани спорове, както морски, така и въздушни“.

Те подчертаха, че Турция се стреми към „постоянно, всеобхватно и справедливо решение“ в съответствие с международното право, като се занимава с въпроси като териториалните води, ограниченията на въздушното пространство, спорните географски образувания, демилитаризацията на острови с немилитаризиран статут и региона на полетна информация.

Тези забележки идват преди решаваща среща между гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис и неговия турски колега Хакан Фидан, насрочена за 8 ноември в Атина.

Гърция последователно поддържа, че въпросите за суверенитета не подлежат на обсъждане и не трябва да бъдат част от двустранния диалог

Гърция последователно поддържа, че въпросите за суверенитета не подлежат на преговори и не трябва да бъдат част от двустранния диалог. Атина остава ангажирана с дългогодишната си позиция да търси прибягване до международна юрисдикция единствено по въпроса за спора за континенталния шелф и ИИЗ.

„Докато Гърция твърди, че единственият проблем е разграничаването на континенталния шелф и ИИЗ между двете страни, тази позиция рискува да остави други нерешени въпроси, които биха могли да създадат напрежение в двустранните отношения по всяко време“, казаха турските официални лица пред Anadolu. „Ако не бъде постигнато решение чрез преговори, различията могат да бъдат предадени на международната юрисдикция като пакет. Въпреки това Гърция трябва първо да отмени своите резерви по отношение на юрисдикцията на Международния съд.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят