Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана

Анкара не се е отказала и от руските С-400

Турция вече води преговори за закупуване на системи за противоракетна отбрана (ПРО) от САЩ и Eurosam, заяви говорителят на турското Министерство на външните работи Хами Аксой в петък, съобщава Daily Sabah.

В изказване по време на пресконференция в Анкара, Аксой добави, че подсекретар Юмит Йалчин „скоро, може би следващата седмица“ ще пътува до Вашингтон, за да проведе срещи лице в лице във връзка с евентуалното закупуване на ПРО системи „Пейтриът“.

Миналата седмица високопоставено американско официално лице е заявило, че САЩ ще пратят свой представител в Анкара още през март, който да даде официално предложение за продажба на ПРО системата, твърди кореспондентът на Daily Sabah във Вашингтон.

Турция води подобни преговори със съюзниците си от десет години насам, за да разреши проблемите си с недостига на адекватни системи за ПРО, но въпреки всички усилия на Анкара, не са постигнати позитивни резултати.

„Русия обаче излезе с атрактивна оферта, за да покрием нашите най-спешни нужди и като резултат, ние решихме да поръчаме системи С-400 от тях“, добави Аксой.

Коментари

Задължително поле