Турция: Присъдите за убийството на Джамал Хашоги са скандални

Турция определи днес като скандални присъдите, произнесени от саудитски съд в процеса за убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, като изтъкна, че истинските поръчители са "се възползвали от имунитет", предаде АФП.

Саудитският съд произнесе скандална присъда след месеци на тайни съдебни заседания за убийството на Джамал Хашоги, посочи ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун в коментар в туитър. Съд в Саудитска Арабия издаде днес смъртни присъди на петима души за убийството на журналиста от в. "Вашингтон пост' Джамал Хашоги, умъртвен миналата година в саудитското консулство в Истанбул от екип саудитски агенти.

Саудитският престолонаследник си навлече международни критики заради убийството, защото няколко замесени в него агенти са били на негово пряко подчинение. Никакво обвинение не бе повдигнато срещу Сауд ал Кахтани - близък съветник на престолонаследника, а бившият втори човек в саудитското разузнаване - генерал Ахмед ал Асири, бе оправдан. Двамата обаче бяха разглеждани като основни заподозрени за убийството, отбелязва АФП. Турски отговорни представители многократно заявиха, че заповедта за убийството на журналиста е била дадена от близкия до престолонаследника кръг.

Да уверяваш, че шепа агенти на разузнаването са извършили това убийство, означава да се подиграваш със света, добави Алтун, според когото истинските поръчители на убийството "са се възползвали от имунитет". По-рано днес турското външно министерство посочи, че присъдите на саудитския съд са далеч от това да отговорят на очакванията на Турция и на международната общност за осветляване на всички аспекти на убийството и за раздаване на правосъдие. САЩ смятат, че издадените от Саудитска Арабия пет смъртни присъди и още три на общо 24 години затвор за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги са "важна стъпка" за подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението, заяви днес висш представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс.

"Това е важна стъпка за подвеждане под отговорност на извършителите на това ужасно престъпление и насърчаваме Саудитска Арабия да продължи със справедливия и прозрачен съдебен процес", каза представителят, който пожела да остане анонимен. Синът на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заяви днес, че семейството му е дочакало възмездие благодарение на присъдата, огласена от главния прокурор на Саудитска Арабия. "Днес дочакахме възмездие като деца на покойния, по Божията воля, Джамал Хашоги. Потвърждаваме доверието си в саудитската съдебна система на всички нива, защото бе справедлива към нас и възмездието бе въздадено", написа в туитър синът на убития журналист Салах Хашоги.

Коментари

Задължително поле