Търговията на дребно движи пазара на складове

Наемателите на офиси търсят по-добри наемни условия и по-ефективно разпределение на площите.

Фирми сменят офисите си

Изграждат ритейл паркове

Търговията на дребно е основният двигател на пазара на индустриални и логистични имоти в страната, пише в анализ на консултантска компания. Нивото на наемите и свободните площи останаха стабилни.

На пазара на търговски площи комбинацията от висока инфлация и промени в поведението на потребителите засилиха още повече нарастващото значение на по-малките търговски центрове и ритейл паркове, при които няколко магазина от различни вериги използват един общ паркинг. Активното строителство на ритейл паркове в страната продължава и през 2022 г.

Добрите перспективи за логистичния и производствения сегмент от пазара на имоти доведоха до сключване на редица сделки за покупка на парцели за строителство. В момента има голям обем на нови площи в строеж както от международни, така и от български предприемачи, които се очаква да излязат на пазара през следващите няколко години.

При офисите търсенето се дължи основно на процеси по оптимизация и консолидация - наемателите търсят по-добри наемни условия и по-ефективно разпределение на площите. Фирмите от IT и аутсорсинг секторите са основни двигатели на търсенето. Те възприеха хибридни работни модели, при които съчетават работа в офиса с работа от вкъщи, което води до ръст на търсенето на гъвкави офис площи.

Доходността от инвестиционни имоти остана стабилна на ниво от 7,75% за търговските площи, 8,5% за индустриалните имоти и 7,75% за офисите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти