Търговци скриха пшеницата, чакат по-висока цена

Искат над 400 лева за тон хлебно зърно

Само 50% от житото е качествено

Търговци и производители скриха пшеницата, за да получат по-висока цена. На Софийска стокова борса има търсене на 500 тона с незабавна доставка, като купувачът дава по 350-370 лева за тон без ДДС. Продавачи обаче няма. Предишните сделки на борсата бяха за сериозни количества хлебна пшеница с незабавна доставка на 405 лв./тон, коментираха експерти от борсата. Фуражна пшеница се търси на 300 лв./тон, но и там предлагане няма.

Още не сме продавали зърно от новата реколта, очакваме по-добра цена, обясни Младен Мартинов, председател на земеделска кооперация в Балчик. По думите му житото тази есен се търгува с около 20 на сто по-скъпо в сравнение със същия период на миналата година, което е обяснимо - добивите са по-ниски и качественото зърно е по-малко.

Цената на пшеницата бавно ще расте заради по-малкото количество качествено зърно през отиващата си стопанска година, твърди и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов. По думите му продавачите вече искат на борсите по 400 лева за тон хубаво зърно, а купувачите предлагат по 350-360 лева, докато при жътвата пазарът е тръгнал с цена от 260-270 лева за тон.

Около 50 на сто от тазгодишната реколта е с добро качество, а останалата половина е фуражна пшеница с 15-20 на сто покълнало зърно при юлските дъждове, поясни Костадинов. Според него прогнозата за по-малко зърно в световен мащаб ще увеличи търсенето. Ще има добра цена за хлебната пшеница, заяви Костадинов, без да се ангажира какъв може да бъде очакваният ръст в близките месеци.

Зърното ще поскъпне още над сегашното равнище от 300-350 лева за тон, твърди и проф. д-р Иван Киряков, завеждащ катедрата “Селекция на зърнено-житните култури” в Добруджанския земеделски институт. Според него хлебарите нямат основание да качват цената заради брашното. В последните три-четири години зърното се търгуваше на цена на ръба на производствената му себестойност, но хлябът не поевтиня, посочи Киряков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес