Жена загина при катастрофа на столичния бул. „Европа“, шофьорът е избягал

Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

Търсим готвач-програмист? Спешно да привлечем наши сънародници от Украйна, Молдова и други страни за спасяване на икономиката

Крайно време е да се простим с болшевишката представа за българския предприемач като чорбаджия-изедник

През последните дни представители на синдикати, работодатели, управляващи и опозиция влязоха в спор за пазара на труда в България. Поводът са предложения към законопроекта за трудова мобилност, изработени през последните 5 месеца от специална работна група към кабинета на Валери Симеонов и внесен от групите на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Предложенията улесняват достъпа на специалисти от трети държави (извън Европейския съюз) до българския пазар на труда, в т.ч. и синя карта.

Синдикатите и опозицията от БСП твърдят, че либерализирането на трудовия пазар е излишно, тъй като можело чрез рязко вдигане на заплатите безработни и работещи в чужбина българи да започнат работа в задъхващите се за кадри сектори като информационни технологии, туризъм и автомобилостроене.

Срещу тях работодатели и управляващото мнозинство застават с аргументите, че икономически активните райони в България вече са близо до пълна заетост, а резервите за работна ръка в много сектори са почти изчерпани.

Изходът – в Републиката на Платон

Изходът от този спор е много прост и може да бъде намерен в знаменитата книга на Платон – „Републиката“, написана преди 2500 години. В нея Сократ обсъжда с различни граждани на Атина естеството на града-държава и как той да функционира по най-справедлив и ефективен начин. В глава втора, Сократ заявява: „Никой от нас не се ражда напълно еднакъв с другия, ами имаме различна природа и един става за една работа, друг за друга“. Ето защо, гръцкият мъдрец препоръчва всеки човек да работи само това, в което е най-добър и най-талантлив.

Мислите на Сократ са перфектния отговор на въпросите и притесненията, повдигани от синдикатите и опозицията относно либерализирането на българския пазар на труда и улесняването на достъпа на чуждестранни работници до него. От тях става ясно, че търсещите си работа български психолози няма да станат IT инженери, каквито се издирват под дърво и камък у нас. Търсещите си работа български юристи няма да станат готвачи; безработните финансисти и банкери няма да станат машинни инженери, нито ще заемат местата на хилядата липсващи овчари.

Това е така, защото всеки човек има уникални таланти, възможности, предпочитания и желания. И е обидно не само за икономиката като наука, но и за самите хора да бъдат разглеждани като френски ключове, които биха паснали на всяка гайка – каквото предлагат опозиция и синдикати.

Работа има, работници няма

Например, IT секторът предлага над 3 пъти по-висока работна заплата от средното за страната. Лидери в сектора като бившата „Телерик“ и българският гейминг гигант „Imperia“ създадоха частни училища за програмиране, където за своя собствена сметка обучават хора от нулата. Но уви, хора за работа няма не само в София. В този най-модерен бизнес българските фирми вече отказват крупни поръчки, поради липса на кадри, от което губят както те, така и българската икономика.

Много хора не знаят, но положението с готвачите е още по-тежко. Макар оплюването на родния туризъм и ресторантьорство да се превърна в извратено удоволствие в социалните мрежи, реалността е, че повечето български ресторанти предлагат качество на храната, продуктите и дори обслужване, което можем да видим на малко места в Европа. В България няма да видите гръцкия сервитьор, който пише сметката на бележник и не е виждал касов бон в живота си (дежа вю от социализма). Няма я и суринамката с окапана блуза, подпираща разклатената маса с капачки в центъра на Амстердам. Няма ги и наблъсканите с хора английски пъбове, където настаняват 8-членна компания на маса с размер на тава за печка „Раховец“. Няма да се мъчите да говорите на италиански, само защото келнерът в Рим отказва да си общува с вас на английски. По удобство, комфорт и съотношение цена/качество българските ресторанти са може би най-добрите в Европа. И тук стигаме до същия проблем – готвачите у нас свършиха. В София майстор готвач получава над 5000 лв. чисто, а в курортите и областните градове – над 2000 лв. Но дори при тези високи за страната заплати, кадри няма.

Защо все повече инвеститори в автомобилостроенето търсят парцели в Северна България, близо до река Дунав за изграждане на новите си заводи? Не само заради евтиния воден транспорт, но и заради възможността да попълнят липсата на работна ръка от Румъния и Сърбия! Защото и хора с възможности, знания и талант за машинни инженери вече няма в София, Пловдив и Стара Загора. Холдинг „Загора“ търси 2000 инженери и техници и отказва поръчки за чужбина. Потенциалът на циганския етнос в тази част от страната е почти изчерпан. Например, над половината от работещите за гиганта в автомобилостроенето „Уилям Хюс“ в Пловдив са с ромски произход. И се справят добре.

Можем да говорим още много и да дадем още много примери – като земеделието, където„чорбаджията-изедник“ рентиер-земеделец по време на кампания работи по над 16 часа и сам сменя няколко машини всеки ден, за да компенсира липсата на наемни работници; както и в морския туризъм, където спасител не може да се намери за под 2000 лв. на месец; като графичния дизайн и оформяне, където родните специалисти обработват заявки от цял свят и местните поръчки остават „на сухо“; като липсата на лекари в отделни специалности, защото нашите кардиолози, хирурзи, ортопеди и анестезиолози бягат в Германия.

Българската икономика може още, но й трябват хора

Крайно време е да се простим с болшевишката представа за българската икономика и българския предприемач като чорбаджия-изедник и да осъзнаем, че през изминалите 28 години в България се формира една общност от местен и чуждестранен среден и едър бизнес (да не се бърка с олигархичния), които работиха на конкурентен принцип, и днес се разраснаха до стабилно и прогресивно работещи предприятия, усвоявайки почти целия свободен човешки ресурс в нашата държава. Наивно е да вярваме на синдикати и социалисти, че с магическо вдигане на заплатите работещите строителни работници в Испания ще се върнат в България и щом стъпят на родна земя, ще се превърнат в програмисти. Ако размерът на заплатите беше някаква панацея за пазара на труда, защо швейцарските банки не могат да попълнят всичките си свободни работни места с швейцарци, а всеки трети служител в тях е чужденец? Защо в Полша внесоха 1 милион украинци, а в Германия над 17% от работещите са родени извън ЕС?

Истината е, че в повечето развити икономически райони, България работи на пълна заетост и липсата на кадри е причина за липсата на инвестиции – защо някой работодател да инвестира в нов завод за авточасти, след като няма нито един машинен инженер, който да назначи?

Всичко това налага спешното привличане на хиляди наши сънародници от Украйна, Молдова и трети страни за спасяването на икономиката и поддържането на добрите икономически показатели, които са в основата на прогреса (в т.ч. на заплатите и пенсиите). Другото е просто противодържавна дейност. И ако за опозицията е разбираемо, то за синдикатите е първосигнално и неоправдано.

А на въпроса дали България да либерализира трудовия си пазар за чуждестранни работници, отговорът можем да намерим в отсрещния ресторант – където надписът „търсим готвач и сервитьори“ стои вече втори месец.

*Боян Николаев е съветник на вицепремиера по икономическа и демографска политика. Завършил e бизнес администрация в City University of Seattle и понастоящем e докторант в Нов български университет.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Такива съветниците, такова положение. И анализ защо нашите кадри отиват да работят в чужбина и не мислят да се връщат тук в статията няма.

 2. Всеки гледа от своята камбанария. Докато заплатите не се вдигнат поне двойно така ще си хленчат „честните“ бизнесмени. Оказа се че и без стачки и бунтове, само чрез гласуване с краката българинът може би ще извоюва достойно заплащане за труда си. Иначе няма обяснение защо в държавите около нас, с доста по-нисък БВП, работниците получават по-високи заплати.

  1. защото не са говеда да преживят евроатлантически ценности на празни ясли….

 3. Дори и 10 000 лв. да станат заплатите на програмистите (някои взимат толкова, че и повече и сега), пак няма откъде да намерите нови 20 000 програмиста в България. Просто 20 000 нови човека с такъв талант в държавата няма. Просто не съществуват.

  1. е то търсенето е, защото не всички взимат по толкова…

 4. още един проводник на либералната зараза – заради такива безродници янките избраха тръмп.

 5. Пазарът на труда в България е либерализиран.Може да се наемат работници от целият ЕС,Норвегия,Швейцария.Като няма достатъчно българи наемете си някой датчанин или швед.Какъв ви е проблема?Що не наемате.Отговора е ясен-искате да ви работят за жълти стотинки.

  1. такива са евроатлантическите ценности – меркел защо внесе един милион и чакат още 99?

 6. Обяснете ми господин Николаев като сведущ по икономическите въпроси следният парадокс.БВП на човек от населението в България е 9000 долара.Средна нетна работна заплата 448 евро.БВП на човек от населението в Черна гора е 7000 долара.Средна нетна заплата-512 евро.Сърбия 5600 долара БВП на човек от населението и 456 евро заплата.Босна 4550 долара БВП на човек от населението и 438 евро заплата.Защо всички тези държави имат значително по-нисък БВП на човек от населението и по-високи заплати?

 7. Дайте един пример с отказана крупна поръчка, такива няма и истината е че повечето фирми не са работодатели, а роботърсачи търсят да им се работи без пари.

 8. Tyrsia rabotnici I gotvachi I programisti I sekvi drugi. Iziskvania: da sa na 20 godini s 25 godini trudov staj, da znayat pone 5-10 ezika, gotovi da rabotyat usurdno I yako po 24h na den, s predimstvo sa tezi koito rabotyat za udovolstvie I ne iskat zaplata. Za ostanalite predlagam atraktivno zaplashtane = 500 leva na mesec I trudov dogovor na 1/2 den.
  Molia ne se butaite I prerejdaite, svobodni pozicii ima za vsicki jelaeshti.
  P.S.
  Te gladnite I upikani siriici ne iskat da backat za jalkite zaplati v BG – teya debili shteli da vnasyat. Golem smeh e tova jalko BG.

 9. А за какво харчим народна пара за 52 ВУЗ след като не създават необходимите ни кадри?!!!

 10. Kato gi vkara ot ukraina i moldova kato vzemat sinya karta .PARVIA SAMOLET NA ZAPAD.

 11. Лъжци,крадци и експлоататори,това са БГ работодатели.Тяхната мечта е въобще да не плащат и да са робовладелци.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.