Търсим черни дупки с ново приложение

Холандски консорциум се обръща към обществеността за помощ

AI алгоритми да различават реални и фалшиви източници

Ново мобилно приложение позволява на всеки да помогне в търсенето на черни дупки. Разработката е на Холандския консорциум за черни дупки, който търси килонови - мощни експлозии на електромагнитна радиация, създадени при сливането на неутронна звезда и черна дупка. Килонова, от своя страна, може да създаде черна дупка с масата на звезда.

За да търси килонови, консорциумът използва масива от телескопи BlackGEM в Северно Чили, за да заснеме широки участъци от нощното небе в търсене на тези ярки, но много краткотрайни експлозии. Тяхната светлина може да бъде видима за нас само няколко дни.

Ето го и проблемът - някои от тези изображения показват истински звездни източници, докато други показват фалшиви, като например светлина, отразяваща се от комуникационен сателит. Въпреки че филтрите, базирани на изкуствен интелект, могат да помогнат за отсяването на част от фалшивите източници, те не могат да уловят всичко. Затова Холандският консорциум за черни дупки се обръща към обществеността за помощ чрез приложението Black Hole Finder.

„Хората все още са много по-добри в разпознаването на модели, отколкото нашите алгоритми“, казва Стивън Бломен от Университета в Радбауд, ръководител на проекта BlackGEM телескопите, в изявление. „Като използват приложението, граждани от цял свят могат да помогнат да обучим нашите AI алгоритми да различават реални и фалшиви източници и по-бързо да откриват най-интересните кандидат-източници.“

Използването на приложението е много просто: Поглеждате три изображения и решавате дали изображението показва реален източник или фалшив (или можете да изберете „неизвестно“, ако не сте сигурни).

Разбира се, приложението ви учи на всички фактори, които трябва да вземете предвид, за да направите това определение. И това е всичко!

Приложението Black Hole Finder е достъпно на осем езика (холандски, английски, испански, немски, китайски, бенгалски, полски и италиански) за устройства с Apple и Android.

Също така има и уеб версия, достъпна за тези, които използват компютър. Така че, ако имате няколко свободни минути на ден, помислете да изтеглите приложението и да помогнете на Холандския консорциум за черни дупки в изследването на необятния космос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии