Търсят документна следа при размяната на бебета

Иван Стефанов, заместник районен прокурор на София, разказа за разследването, което се води от началото на декември.

ДНК доказа серия от грешки в АГ-болница “Шейново”

Разпитани са 28 лекари акушери и санитари

Ако се установи умисъл, присъдата е до 2 г. затвор, а с рушвет - до 3 години

Как името на бебето е записано на номер, който не отговаря на номера на гривната на майка му, а после тази грешка не е забелязана при издаване на удостоверение за раждане и изписването им. Това е основният въпрос, на който трябва да отговорят разследващите на случая с разменените бебета в АГ-болница “Шейново”, научи “Труд news”.

ДНК проба е потвърдила съмненията на едната майка, която запазила за спомен своята гривна и гривната на новороденото момиченце. На втория месец тя случайно забелязала, че номерата са различни. Още в началото на декември по неин сигнал до полицията и прокуратурата е образувано досъдебно производство и са взети проби от родителите, съобщи днес заместник-районният прокурор на София Иван Стефанов.

Днес само едната майка, която не е знаела за размяната, пожела да говори пред медиите. Иначе до момента са разпитани 28 души, повечето от които са лекари, акушери и санитари от болница “Шейново”. Разследването се води по член 184 ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор при умишлена размяна на бебета. Ако обаче се докаже, че размяната е с користна цел, извършителят може да получи до 3 години.

Доктори разказаха пред “Труд news”, че при всяко раждане се подготвят предварително гривните за майката и бебето и се слагат в минутата, след като пеленачето дойде на бял свят. В случая в “Шейново” тази процедура е спазена, но оттам нататък следва серия от грешки, смятат експертите. Според тях размяната е станала при даването на бебетата на майките, без някой да свери номерата на гривните им. След това грешката се умножила, когато са записани имената на бебетата срещу грешните номера на гривните, после когато са им издадени документи и са изписани.

Към момента двете момиченца ще останат при “вторите” си майки, а за да бъдат дадени на истинските, трябва да се гледа съдебно дело. То е различно от наказателното и в него съдът ще преценява доказателствата за родителство, най-важните от които са ДНК експертизите. Процесът е граждански за разлика от наказателния, който би водила прокуратурата, ако при разследването се установи извършител на умишлена размяна на бебета.

Д-р Румен Велев, директор на болница “Шейново”: Не вярвам да е умишлено

“След като разбрахме, че има такова съмнение, ние веднага се обърнахме към полицията, която образува досъдебно производство”, разказа шефът на АГ-болница “Шейново” д-р Румен Велев.

“Проведоха се различни следствени действия, няколко път разпитваха целия персонал, свързан с ражданията, включително акушерки и санитарки. Те също недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. Ние имаме доста стриктни правила, по които описваме новородените, слагаме съответните гривнички на майката и на бебето, записваме номерата на 4 различни места, сравняваме тези номера при изписването. Ако това се докаже, ще е първият такъв случай, откакто съм акушер-гинеколог и съм изключително потресен. Аз не вярвам, че това може да се случи умишлено не само в нашата болница, но и в която да е АГ болница в страната. Разбира се, има някои неща, които ние проследихме и които са леко смущаващи, но така или иначе трябва да изчакаме резултата от това досъдебно производство”, каза още д-р Велев.

Майката Севда Михайлова: Откакто разбрах, не спя и не ям

“Докторката дойде тука неочаквано, чукна и аз ѝ отворих. Вика: “Ще ви кажа едно нещо, но не се притеснявайте, искам да сте спокойна. Ще ви кажа за какво става дума, но първо да ви покажа снимки на другото бебенце”. Това разказа днес майката Севда Михайлова пред “Нова телевизия”. По думите є това е станало преди около една седмица.

“Попитах какво друго бебе и тя ми показа снимките. Каза: “Спокойно, тя не е болничка, здрава е. И тя е много хубаво бебенце, но разбрахме чрез тия гривнички, че може бебетата да са разменени”. Разстроих се много, започнах да рева. Откакто разбрах това, ден и нощ не спя, не ям. Нищо друго не ме вълнува, само мисля за това нещо”, говореше още притеснената жена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България