Търсят къщи в Лозен, Бистрица и Железница

Пандемията върна търсенето на къщи край София, като например в село Лозен.

Много млади хора предпочитат да живеят близо до планината

В южните райони държат на близост до метрото

Има интерес към затворени комплекси в Панчарево и Малинова долина

Пандемията повиши търсенето на къщи в райони до София, които в предишни години не бяха актуални, показва анализ за пазара на агенция за недвижими имоти, специализирана в продажбата на луксозни домове. Освен жилища в кварталите по Витошката яка вече има интерес и към райони, които доскоро са оставали на втори план, обясниха брокери. Такива са Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница. Заради работата от вкъщи голяма част от купувачите, които имат тази възможност, са решили да инвестират в крайградски дом с повече пространство и зеленина, коментира оперативният директор на компанията за недвижимости Светослава Георгиева. Така вместо втори дом в морски или планински курорт голяма част от участниците на пазара са се ориентирали към покупка на имот край София.

В традиционно популярните за покупка на самостоятелни къщи столични райони като Бояна и Драгалевци продължава да има интерес от страна на купувачите. Но клиентите от поколенията Y и Z (родените съответно след 1980 г. и след 1996 г.) са склонни да купят и дом в малка бутикова сграда или затворен комплекс.

Тъй като основната им цел е не да живеят в просторно имение, а да са в непосредствена близост до планината и да имат повече възможности за спорт, разходки и активен живот. Имено апартаментите в затворени комплекси са предпочитани от клиентите, търсещи имот в Панчарево и Малинова долина, обясняват брокери.

В южните райони на столицата най-желани са имоти, които са в близост до мол или метро, както и такива с възможност за свободно паркиране наблизо. Цените на такива жилища се движат около 1900-2000 евро/кв. м и нагоре. Според брокери появата на нови апартаментни комплекси е превърнала “Кръстова вода” в притегателен център за търсачите на луксозни имоти. В ценовия диапазон от 1900 до 2000 евро/кв. м са и имотите в зоната около бул. “България” на Манастирски ливади, коментират брокери. По-ниски са цените във вътрешността на квартала, където достъпът е по-труден. Подобна е картината и в квартал “Витоша”, показват анализи на експертите. Търсенето на луксозни имоти там е концентрирано в зоната към Околовръстното шосе, където преобладават големите затворени комплекси и уличната мрежа е по-добре уредена. Останалата част от квартала е с недобра инфраструктура и ограничено предлагане на луксозни апартаменти - ново строителство, с големи квадратури, уреден достъп и добри възможности за паркиране.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти