Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Търсят къщи до София с цена до 60 хил. евро В Драгалевци, Симеоново и Бояна терените са по около 200 евро/кв.м

Двустайните и тристайните жилища са еднакво желани от купувачите.

Изток и Оборище са най-привлекателни

Нараства интересът към парцели за нови сгради

Повишен интерес към покупка на парцели се наблюдава през четвъртото тримесечие на миналата година. Това се изразява в увеличаване на броя на запитванията с почти 11% спрямо предишните три месеца и 2,4 пъти спрямо същия период на предходната година, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Търсенето продължава да е основно на парцели за жилищно строителство – 86% от постъпилите запитвания в компанията, а едва 14% са за парцели за промишлено строителство. Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи в районите около София е с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/кв.м, Бистрица – 150 евро/кв.м, Горна Баня и Банкя – 100 евро/кв.м. На лице е липса на предлагане на имоти с добър достъп и уредена регулация, които са основните изисквания на купувачите.

Анализът на запитванията от клиенти на компанията показва, че двустайните и тристайните жилища са напълно еднакво желани. Като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези с цени между 60 хил. и 80 хил. евро, при тристайните жилища цената е от 120 хил. до 170 хил. евро, като бюджети от 150 хил. евро за тристаен апартамент вече са често срещани. Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството. Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 хил. до 60 хил. евро.

Предпочитанията на клиентите на компанията, които търсят жилище в столицата, се разделят в следните 3 групи: Висок интерес за покупка – Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина; Среден интерес за покупка – Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев; Нисък интерес за покупка – Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орландовци, Павлово.

Покачването на цените на имотите продължава и през четвъртото тримесечие на 2018 г., но с по-бавни темпове. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството. Статистиката на банките показва, че има огромен ръст при ипотеки, с които се финансират над 80% от стойността на сделката. Българските купувачи са основният двигател на пазара на недвижими имоти, което го прави и малко по-стабилен. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.

78% от запитванията на клиенти на компанията са за покупка на апартаменти, като 71% от тях са предпочели тухлени жилища, а 74% от сделките са за жилища в нови тухлени сгради в строеж. Незначителни са корекциите на цените – в хода на преговорите се постига намаляване в рамките на 1-3%, като в отделни случаи отстъпката в цената стига до 5%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Мои приятели си купиха къща в Бухово близо до бившия комбинат Кремиковци , това са южните склонове на Стара планина , до късно вечер огряно от слънце , много спокойно градче със статут към столична община ,като Банкя и Нови искър , пътуват до околовръстното за 7-8 минути с кола , има две градски линии 90 и 117 , много са доволни , имат двор с райграс и барбекю с което се гордеят .

  1. Да ,така е , това е южен склон дълго огряван от слънце , докато Драгалевци , Симеоново и др. са северен склон и слънцето се скрива твърде рано .

  2. Да ,така е , това е южен склон дълго огряван от слънце , докато Драгалевци , Симеоново и др. са северен склон и слънцето се скрива твърде рано !

 2. Да, това е бъдещата посока за еднофамилни къщи.

 3. И аз проучвам този район , много чист въздух(всички комини на Кремиковци вече са сринати , просто там няма комини и какво да пуши ) близост до красива гора и тучни поляни , два манастира св. Арахангел Михаил и св. Мария Магдалина ,изобщо красив район пренебрегван до сега заради Кремиковци , а дано и Фолксваген да инвестира там .

 4. От Бухово се отваря прекрасна гледка към кварталите Дружба и Младост , гостувах на моите приятели които ми показаха дори софийския смог движещ се от запад на изток към Младост и Дружба който ние там не забелязваме но в повечето дни го има .

 5. Research about heavy metals in soil and underground water, uranium mines explotation and prsisoners only working for decades there!
  Also speak to random local people about what their relatives died from.If you find that mental health issues and cancer is in description very often than make your mind if you want to settle in this area.

 6. Иван , мините са в кв. Сеславци , в Бухово е било управлението на ф. Редки метали за цяла България а се е добивало от обекти Смолян , Сливен бившия Михайловград , Момино близо до Пловдив и много други , от достоверен източник !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.