Търсят повече складови площи

България, Румъния и Сърбия привличат инвеститори с ниски разходи за труд.

Последица от пандемията

Пандемията кара много промишлени компании да преместват операциите си близо до основните си пазари, пише агенция Ройтерс. Затова нараства търсенето на складови площи в Югоизточна Европа. А България, Румъния и Сърбия привличат инвеститори с висока доходност и ниски разходи за труд.

Редица компании за индустриални и складови площи съобщават, че водят разговори с фирми, които искат да преместят част от операциите си от Азия в други части на света. „Компаниите ще се завърнат в Европа от Азия. Трябва да сме готови да отговорим, когато това се случи”, казва Томаш Нежицки, директор за Централна и Източна Европа на компания, която оперира в 13 европейски страни и осигурява складове за търговията на дребно и автомобилната индустрия.

Големият набор от квалифицирана работна ръка в България, Румъния и Сърбия и не толкова тежките изисквания за издаване на разрешения за строеж на нови обекти помагат за привличането на промишлени компании, коментират оператори на складове и логистични имоти. Подобряването на пътищата в региона, излизането на Великобритания от ЕС и променящите се отношения с Китай също помагат за развитието на тази тенденция.

Чуждестранните инвеститори са привлечени и от доходността от индустриални и логистични имоти, която в България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария е по-висока спрямо Германия или Франция, отбелязва консултантска компания. Заплатите, които в Сърбия са около три пъти по-ниски в сравнение с Чехия, а в Румъния и България - с около 50%, също помагат за привличането на промишлени компании.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти