Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Хладилното ремарке с 39 трупа влязло във Великобритания през Белгия

„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Доналд Тръмп: Отменяме санкциите срещу Турция Малък брой американски войски ще останат в райони, където има нефт, каза президентът на САЩ

МВнР: Оказваме максимално съдействие на британските власти във връзка с трагедията в Есекс

Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор) Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Трафиканти на травестити осъдени в Лондон (обзор) Нашенците подмамвали жертвите с добре платена работа, но ги карали да проституират

Над 100 джихадисти от ИДИЛ са избягали от затвори в Северна Сирия

Подуправителят на БНБ Калин Христов: Ниските лихви променят поведението на младите

„Фолксваген“ е замразил строежа на бъдещия завод в Турция

27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали банкови сметки и имущество в чужбина НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности, по разпореждане на главния прокурор след доклади на ДАНС

Лидерът на ГЕРБ: Ще изчистим партията след изборите

Тютюневите складове предвидени за жилища от италианците

Отхвърленият проект на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, които искаха през 2010 г. да демонтират тютюневите складове, декларирани като културни ценности и част от прочутия архитектурен ансамбъл на ул. „Иван Вазов“ в Пловдив. В проекта им имаше и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа.

Не е изключено провалени бизнес планове да стоят зад палежа на тютюневите складове в Пловдив, научи „Труд“.Италианските братя Паоло и Рикардо Каральо искали да превърнат емблематичните сгради в луксозни апартаменти и офиси.

Още през 2010 г. тяхното дружество Р.И.П.А. ООД, представлявано от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, поискало от Министерството на културата одобрение за „Комплексен инвестиционен проект за обществено и делово обслужване“. От ведомството на Рашидов го отхвърлили, тъй като проектът предвиждал демонтаж на складовете, надстрояване и изграждане на подземни гаражи.

Подпалените тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от тях са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство, съобщиха от Министерството на културата. Оттам информираха, че са предали цялата документация на прокуратурата Складовете са закупени от Р.И.П.А. ООД през 2005 г. за 1,8 млн. лева от държавния по това време „Булгартабак“.

Вчера „Труд“ потърси купувачите на складовете, за да ги попита защо не са охранявали и опазили своята собственост. От офиса им в Пловдив съобщиха, че не са в България, и ни препратиха към адвоката им Руслан Смилянов, който обясни, че няма отговор защо клиентите му не са опазили собствеността си.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.