Първа жертва на коронавирус в Пекин

Лихвите ще останат ниски и през 2020 г. Очакваме решение за еврозоната

Туристическото лого върху сирене за износ

Оправдаха контраразузнавач за разгласяване на държавна тайна

Ресторантьори отлагат новите касови апарати 90% са изпълнили изискванията

Премиерът Борисов почете паметта на жертвите на Холокоста

„Газпром“ достави първия милиард кубични метра газ по „Турски поток“

Москва изгони японски журналист за шпионаж

8 важни здравословни съвета за жените

Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност

Земетресение от 5, 4 разлюля Иран

Кобе Брайънт загина, но остава в сърцата на милиони

Съдът остави в ареста Олексий, дирен с червена бюлетина за смъртта на украинска активистка Искам да съм под домашен арест, имам 4 байпаса, каза задържаният

Прокуратурата проверява дали самоубилият се в ДАНС мъж не се е опитал да нападне агенцията Носил е пистолет със заличени номера и два пълнителя

Започна участието на премиера в церемонията по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау (ВИДЕО)

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Иван Пачелиев, обвинен в убийството на фелдшера Димитър Факирев, извършено в тополовградското село Орешник, ще продължи да пребивава в ареста, след като Бургаският апелативен съд не уважи жалбата му и отказа да измени мярката за неотклонение.

Мъжът е задържан под стража от октомври 2019 година. Той е обвинен за това, че на 08.10.2019 г. в здравната служба на селото умишлено умъртвил, чрез нанасяне на удари с нож по тялото, Димитър Ф. от Тополовград, който е медицински специалист и убийството е извършено при изпълнение на служебните му задължения. За престъплението с предмет на обвинените законът е предвидил наказания – лишаване от свобода от двадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В постановеното определение са посочени мотивите, с които Апелативен съд – Бургас отказва да промени мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Според апелативните съдии събраните след потвърждаване на първоначалната мярка за процесуална принуда доказателствени материали продължават да обосноват предположение за вината и авторството на обвиняемия Иван П. относно извършеното престъпление.

Твърденията на защитата, че няма преки доказателства и показания от очевидци на убийството на медицинския специалист не са основания за друг извод, смятат апелативните съдии и дават пример с решения от практиката на съда в Страсбург, в които е посочено, че съдът най-общо преценява наличните доказателства, за да определи на пръв поглед „prima facie“ дали подозрението има някакво основание, без да преценява дали представените и обсъдени от страните доказателства са достатъчни за осъдителна присъда.

Към делото вече е приложено заключение на ДНК експертиза на веществени доказателства, видно от което върху колана на трупа на пострадалия Димитър Ф. са открити части от човешки косми от глава, които показват морфологично сходство с тези от главата на обвиняемия Иван П.

Не е отпаднала и отчетената от първоинстанционния съд реална опасност обвиняемият да извърши престъпление или да се укрие предвид тежестта на обвинението.
Относно здравния статус на Иван П. и оплакванията за „луксация“ в изкълчена дясна лакътна става въззивният съд, на базата на приложената медицинска документация е направил извод, че не са налице твърдените от обвиняемия и защитника му заболявания, които да не могат да бъдат лекувани при условията на задържане.

На последно място, въззивният съд като е съпоставил тежестта на обвинението и продължителността на задържането /период по-малък от два месеца/ е намерил, че не е налице нарушение на изискването за разумен срок по чл.5 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
Определението е окончателно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.