Убили Боби Цанков за „предателство“ към мутрите

Боби Цанков не вярвал сериозно, че някой ще го поръча на килъри.

Радиоводещият измамник, който предизвикваше съдбата

11 години килърите му са неизвестни, могат да ги разкрият само по случайност

Завлякъл десетки рекламодатели

Единадесет години след едно от най-загадъчните убийства, все още полицията не знае нито мотива, нито кои са извършителите му. На 5 януари 2010 г. куршуми поразяват посред бял ден една от най-скандалните публични личности тогава – Боби Цанков. Радиоводещ, писател, измамник, мутра. Всички тези определения са верни и именно заради разнородната му дейност, широки връзки и „голямата му уста“. Версиите са много и всяка една от тях би могла да е причина за разстрела.

По това време срещу Боби Цанков се образувани пет дела за измама, водят се и десетки граждански дела. Във връзка с тях Цанков,  заедно с бодигарда си, който му е и шофьор, се отправя по обяд към кантората на известния адвокат Лъчезар Таков на бул. „Стамболийски“ в София. Обажда се, че има задръстване и ще закъснее с около половин час. В онзи момент килърите са заели позиция във входа и го чакат. По оперативни данни те са двама и са имали информация, че Цанков има уговорен час при адвокат. В 12,25 ч. джипът „Шавролет Събърбан“ на радиоводещия спира пред кантората. Когато влиза с охранителя си, го посреща дъжд от куршуми. Четири от тях попадат в тялото му, ранени са придружителят му и случаен човек – Любен Любенов, който влиза във входа след Цанков. Cтрeлцитe успяват да избягат прeз зaдния вхoд нa кooпeрaциятa към бул. „Тoдoр Aлeкcaндрoв“. 

Това е четвъртото покушение срещу Цанков – този път фатално. Сформиран е екип от криминалисти, който започва работа по всички възможни версии. А те са много. Месеци преди убийството излиза романът на Цанков „Тайната на мутрите“, в който за забъркани  знакови имена от ъндърграунда: покойниците Aнтoн Милтeнoв-Клюнa, Димитър Вучeв-Дeмби, Кoнcтaнтин Димитрoв-Caмoкoвeцa, босът нa ВИC 2 Гeoрги Илиeв, изчeзнaлия Мeтoди Мeтoдиeв – Илиeнcки, Пoли Пaнтeв, Ивo Кaрaмaнcки, Миткo Мaлкия и мнoгo други, прoчули ce в гoдинитe нa прeхoдa. 

90% от историите са измислени и предизвикват само смях, твърдят запознати. Някои от опечалените близки на крими  героите обаче, не обичат имена да бъдат споменавани в публичното пространство и са бесни. По случая са разпитани братята Маргини, които обаче твърдят, че само се забавлявали с книгата и нямали причини да посегнат на автора й. Не дава резултат и ареста на наркобоса Стефан Бонев - Сако. След подробно „преслушване“ на подземния свят тази версия отпада.

Стефан Бонев – Сако, бе един от заподозрените за поръчката на убийството.

По време на разследването става ясно, че радиоводещият е бил заплашван, но той не приемал това сериозно, защото смятал, че освен гардовете, го пазят още две неща – близките му контакти със знакови мутри и ...жена му. Тя е служител на МВР. Когато се запознават работи в Шесто РПУ в София, след това се мести. Двамата заживяват заедно, а 2 месеца преди убийството сключват и брак. Жената е бременна, когато й съобщават, че Боби е застрелян. 

По-вероятно звучи друга версия за убийството. Цанков се съгласява да сътрудничи на прокуратурата по знакови дела срещу босове от подземния свят, за да получи по някакъв начин закрила от делата за имами, водени срещу него. Имал е уговорена среща с прокурор, но така и не доживява до нея. В книгите му има много измислици, но би могъл даде истински показания, твърдят полицаи. Цанков се върти около мутрите и ще не ще дочува техни разговори, наясно е с отношенията им, трафика на дрога и някои от поръчителите на неразкрити убийства. Смята се, че едно от делата, по което се е очаквало „да пропее“, е срещу наркобоса Стефан Бонев-Сако. Затова и разследването на убийството на Цанков се насочва към Сако, но така и не се намират доказателства. Все пак най-вероятно е Цанков да е загубил живота си заради „предателството“ към мутрите, които и да са те, смятат полицаите.

Разследващите не изключват и версията, че измамени от Цанков хора може да стоят зад покушението. Прeз 2006 г. cрeщу Бoби Цaнкoв бe пoвдигнaтo oбвинeниe зa измaми в гoлeми рaзмeри, a caмият той бe зaдържaн. Cпoрeд oбвинeниeтo зa някoлкo мeceцa Цaнкoв e измaмил 10 души c общо 23 790 лeвa. Рaдиoвoдeщият ce e прeдcтaвил c имeтo Ивo Aнтoнoв прeд бизнесмени, oт кoитo взeл пaри зa рeклaми в рaдиoтo. По това време той ce пoдвизaвaшe в ефира c външни прoдукции на станциите „Брaвo“, „Рaдиo 99“ и „FM плюc" и тeлeвизиитe „7 дни“ и „2001“. Срещу Цанков е повдигнато и друго обвинение - за присвояване на радиотехника на стойност 40 711 лв.

По друго дело тoй става oбвинeн, чe e oщeтил нaд 70 души c близo 130 000 лeвa. Първата измамена беше бизнес дамата Ваня Червенкова, от която Цанков взел през 2003 г. 50 хил. лв. за реклама на минералната й вода „Снежина“, която така и не видяла бял свят. Версията за поръчката от някой от тези хора обаче, също не издържа и не можа да бъде доказана.

Пазели го гардове от НСО

Два атентата трябвало да го сплашат

Случайната жертва на изстрелите Любен Любенов, беше откаран във ВМА и оцеля.

Боби Цанков можеше да стане музикант, но избира друг път. Той е завършил музикалното училище „Любомир Пипков“, но го теглят тъмните дела на подземния свят. Това не остава без последствия още преди убийството му. На 15 ноември 2003 г. в 16.45 ч. пред дома му на ул. „Цар Асен“ в София избухва взривно устройство. Пострадали няма, а радиоводещият твърди, че не знае кой стои зад атентата. След по-малко от година - а 2 юни 2004 г., няколко часа след като дава показания за задържания същия ден Антон Милтенов - Клюна в СДВР, Боби Цанков е ранен при взрив във входа на кооперацията му. Малко преди това той съобщава в ефира на радио „Вива“, че разполага със запис, според който соченият за наркодилър Илиян Варсанов е подготвял покушение срещу Антон Милтенов - Клюна. И двамата взрива са били за сплашване, твърдят разследващи. Но радиоводещият сякаш предизвиквал съдбата. След атентата е установено,  че Боби Цанков е охраняван от служители на НСО. В резултат на разразилия се скандал двама служители са уволнени дисциплинарно, а още осем са отстранени по Закона за достъп до класифицираната информация. След 12-годишна служба началникът на НСО ген. Димитър Владимиров също бе освободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право