Увеличават с 0,5 млрд. парите за общините

Вдигат субсидиите и заплатите на управите в малките селища

В бюджета за догодина финансите за общините се увеличават с 476 млн. лева. Голяма част от тези средства ще бъдат за увеличение на изравнителните субсидии, капиталовите разходи и заплатите в малките общини. Това ще помогне на местните управи в малките селища да оцелеят, да работят по-ефективно и да привличат кадри, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.

„Досегашният механизъм за разпределяне на изравнителната субсидия от държавата превръщаше малките общини в още по-бедни и някои дори изпадаха в неплатежоспособност. Преборихме се за промяна на формулата, така че средствата да се увеличат и да дадат възможност на управите да инвестират повече в местни дейности и съфинансиране на европроекти”, каза народният представител, който е бивш кмет на планинската община Георги Дамяново.

Догодина Дамяново ще получи със 74 % повече средства, в община Брусарци те ще нарастнат с 60 %, за Медковец нарастването ще е 50%, а за Чипровци – 10 %. Увеличение с 15-20 % в бюджет 2019 г. ще има и за капиталови разходи на общините и за зимно и лятно поддържане на пътищата, а заплатите на служителите ще се повишат с 10 %. „В малките общини квалифицираните кадри са дефицитни и е важно да задържим тези, които работят, а и да привлечем нови!” подчерта депутатът.

В бюджета за догодина са заложени и 200 000 лева за предпроектно проучване и изработване на проект за нов КПП на българо-сръбската граница в района на монтанското село Дива Слатина. Пунктът ще съкрати пътя до Пирот и ще помогне за раздвижване на местния бизнес и туризма в Северозапада, смятат експерти.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес