Увеличените от САЩ мита за китайски внос за $200 млрд. влязоха в сила

Снимка: Архив

Увеличените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила днес сутринта и това засилва напрежението между САЩ и Китай.

Продължават обаче и преговорите, които евентуално да предотвратят задълбочаване на търговската война между двете най-големи световни икономики.

Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата за китайски внос от 10 на 25% и добави, че ще отвърне с контрамерки.

Снощи преговорите в американската столица бяха възобновени като китайските участници, водени от вицепрезидента Лиу Хе, бяха приети от финансовия министър Стив Мнучин и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър. Разговорите им трябва да продължат и днес.

Преди преговорите Тръмп обяви, че двете страни са били близо до сделка, но китайците са се опитали да я предоговорят.

Той допълни, че е готов да увеличи обема на допълнително облаганите китайски стоки с още 325 милиарда долара.

Американският президент започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент, предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права.

Според Международния валутен фонд икономическия конфликт между САЩ и Китай представлява заплаха за глобалната икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят