УЕФА плаща на родни клубове

УЕФА ще развърже кесията предсрочно, за да подпомогне финансово клубовете в Европа. Това стана ясно след края на конферентната среща на асоциацията с 55-те членки, сред които и България. От Нион обявиха, че ще изплатят тази година общо 70 млн. евро на 676 клуба от всички страни, въпреки че това действие бе предвидено за 2021 година. Общата сума пък ще нарасне до 200 млн. евро, но останалата част ще бъде изплатена след края на Евро 2021.

„Плащанията ще са между 3 200 и 630 000 евро за отбори, допринесли за европейските квалификации и Лигата на нациите в периода 2018-2020 г.“, се казва в съобщението на УЕФА.

Това означава, че със сигурност пари ще има за водещите клубове у нас, които са имали свои представители на национално ниво.

В същото време Александър Чеферин, президентът на асоциацията, държи първенствата да се доиграят. Крайният срок за приключване на кампаниите е 3 август (понеделник). От БФС пък имат задачата най-късно до 27 май да представят план как възнамеряват да доиграят сезона, когато мерките срещу коронавируса паднат. В Първа лига оствата още 12 кръга, 10 от които от плейофната фаза. От „Дома на футбола“ вече признаха, че експертна група разработва варианти, но те до този момент остават в тайна.

Според последните указания, първенствата, които няма да се подновят през юни, трябва да приключат също с плейофи, дори и по регламент да не са предвидени такива. Ако все пак даден шампионат не бъде доигран, еврoучacтницитe ще бъдат определени спрямо класирането след последния напълно изигран кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ