Украински активисти опитали да подпалят руското консулство в Харков, изгорили и знаме

Неспокойно е било в нощта срещу понеделник край генералното консулство на Русия в Лвов, където около 50 души са горили гуми в знак на протест срещу „нападението на Русия над украинските кораби“, се казва в съобщение на Националния корпус на Лвов в социалните мрежи, предава украинският електронен портал „Страна“.

„Активистите на „Националният корпус на Лвовщина“ протестират под стените на консулството на Русия в Лвов против откритата агресия на Москва и се обявяват в подкрепа на пленените украински моряци“, се казва в съобщението. Освен това радикалите, както ги определя медията, са излезли с призив към жителите на Лвов да отидат в Киев на протестна акция и да поискат от властите адекватна реакция на действията на Русия.

В същото време в Харков около петдесет души са излезли на демонстрация пред сградата на Генералното консулство на Русия, съобщава агенция УНИАН. Участниците в акцията са запалили огньове, а след това са се опитали да подпалят сградата на консулството, в резултат от което се е запалила елха в двора на дипломатическото учреждение. Освен това активистите са изгорили знаме на Русия. Участниците в митинга са искали от властите да прекъснат дипломатическите отношения с Москва, договора за съвместно използване на Азовско море и Керченския пролив, да се национализират всички руски бизнеси на територията на Украйна и да се въведе визов режим за руснаците.

Това е третият подобен инцидент в понеделник: преди това огън и димки бяха метнати в посолството на Русия в Киев, а в Лвов пред сградата на руското консулство бяха запалени гуми. Акциите се провеждат на фона на инцидента в Черно море.

Целият Военно-морски флот на Украйна е вдигнат под тревога. Бойните кораби, базирани в Одеса са вдигнали котва и са излезли тази нощ в открито море, предава украйнската телевизия ТСН.

Коментари

Задължително поле