Украински кораби навлязоха в руски води в Азовско море

Напрежение в Азовско море, след като три украински военни кораба навлязоха около 7.00 часа тази сутрин във временно затворената руска акватория към Керченския пролив.

Според украинската страна придвижването на корабите е планирано. Украйна обяче обвинява Русия за повреди по нейн кораб. В изявление на украинския флот се казва, че "открито агресивните действия" са били предприети, след като три от нейните кораби са плавали към град Мариупол в Азовско море. Нейният влекач, наречен "Яна Капу", е понесъл щети на двигателя, предпазната релса и външната му обвивка. Киев допълва, че руските служби отказват да осигурят правото на свободно придвижване, гарантирано от международните спогодби.

Москва обаче определи това като провокация и незаконни действия, които няма да останат без отговор.

Няколко часа по-късно, около 11:30 часа, от пристанището Бердянск към зоната на ескалация са се насочили още два бронирани артилерийски кораба клас "Гюрза", по данни на руската страна.

Положението с корабоплаването в Азовско море се влоши в началото на годината. През март Украйна задържа траулера „Норд“ с десет руснаци на борда. Капитанът е изправен пред пет години затвор за незаконно влизане в Крим ", за да навреди на държавните интересина Украйна". Сега Киев иска да продаде кораба на търг. През август руският танкер „Механик Погодин“ бе арестуван в пристанището Херсон.

Москва оценява действията на властите в Киев като "морски тероризъм" и в отговор засилва граничния контрол в своята част на Азовско море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа