Силно земетресение е усетено край остров Крит

Шофьорка отнесе пешеходец на улица в Лом

Мегз: Майка ми ме научи да готвя едва на 28

Министър-председателят се срещна с Йенс Столтенберг (ВИДЕО)

Заловиха крадец, атакувал офиси на Летище Бургас

Горя изоставена къща в центъра на Бургас

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел

Русия експулсира двама германски дипломати

Крис Дженър ще подари ботокс на дъщерите си за Коледа

Директорката на яслата, разследвана за насилие над дете: Тези кръвонасядания може да са получени навсякъде

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна въведе иновативно лечение за пациенти с напреднала болест на Паркинсон

Сгодена ли е Глория? (СНИМКА) Феновете й са убедени, че предстои сватбагло

В Поморие излязоха попчетата

Омбудсманът Диана Ковачева: Липсва пропорционалност между санкционирането и поощрението на шофьорите

Общинската избирателна комисия решава до седмица дали ще остане на поста си кметът на Благоевград

Украинско село става българската Мека Родолюбци правят мемориален комплекс на хан Кубрат край Мала Перешчепина

Мемориален комплекс от два паметника, посветени на създателя на първата българска държава Хан Кубрат, ще строят родолюбиви българи край гробната могила на владетеля в Украйна. Институциите у нас обаче остават пасивни по отношение на тази инициатива, разказаха пред “Труд” от организационния комитет.

„Държавните институции в България бягат като попарени от темата „Кубрат“, казва председателят на организационния комитет Румен Спасов.
„Държавните институции в България бягат като попарени от темата „Кубрат“, казва председателят на организационния комитет Румен Спасов.

“Подкрепата, която получаваме, е под формата на малки дарения от общините. Що се отнася до държавните институции, до момента нямаме отговор отникъде, а остава само един месец. Едва ли ще решат да направят нещо”, обясни председателят на комитета Румен Спасов. “Имаше един момент, в който дори бяхме поканени на съвещание при вицепремиера Валери Симеонов, но то беше отменено”, разкри той.

Тази година се навършват 105 години от откриването на гроба на Кубрат край украинското село Мала Перешчепина в Полтавска област. Годишнината ще бъде отбелязана с общобългарски събор, който ще събере хиляди наши сънародници от различни държави на 16 и 17 септември.

През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис, а по-късно е направена и каменна алея до нея. Миналия месец международният организационен комитет, зает с подготовка на събора – “Към Завета – Кубрат 105”, обяви дарителска кампания за набиране на средства както за събитието, което ще се проведе край Малая Перешчепина, така и за изграждане на мемориала.

Проектът включва стилизирана арка със знака на владетеля и паметник на Кубрат с петимата му синове. Организаторите са получили пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, но от българска страна тя е само декларативна – от Държавната агенция за българите в чужбина. В дарителската кампания обаче са се включили над 50 родни общини. Вече е постъпило и предложение от община Плиска за побратимяване с украинското село.

“Държавните институции в България бягат като попарени от темата “Кубрат”. Реална помощ имаме в самата Украйна, в лицето на областното и местните ръководства в Полтава. Заради нашия събор те започнаха ремонт на пътя”, казва Румен Спасов. Той е категоричен, че инициативата допринася за развитието на двустранните отношения и че с колегите му са потърсили съдействието на българската държава не само по финансови причини, но и с цел популяризиране на идеята.

Участие в събора са потвърдили българи от Испания и от кметството на италианския град Челе ди Булгария, където има паметник на хан Алцек. Той беше издигнат преди няколко години от фондация “Въздигане”, която е партньор в инициативата и отговаря за градежа на единия от двата паметника – този на Кубрат и синовете му.

“Нашата цел е Мала Перишчепина да се превърне в българската Мека, където ще правим ежегодни фестивали с участието на българи от целия свят”, каза Румен Спасов.

Пред “Труд” той разкри, че има случаи, в които измамници се опитват да печелят, твърдейки, че събират пари за кампанията.

 

От бронз

Половин милион лева за 10-метров паметник

"Все още не сме започнали активната кампания по набиране на средства, но вече имаме 50 000 лева", каза Ивелин Михайлов.
„Все още не сме започнали активната кампания по набиране на средства, но вече имаме 50 000 лева“, каза Ивелин Михайлов.

„Все още не сме започнали активната кампания по набиране на средства, но вече имаме 50 000 лева“, каза Ивелин Михайлов от фондация „Въздигане“, която ще строи, паметника, изобразяващ Кубрат и неговите синове.

Около 500 000 лв. е очакваната стойност на паметника, изобразяващ Кубрат и неговите синове, а изработката му ще отнеме 6-7- месеца. Това каза пред “Труд” Ивелин Михайлов от фондация “Въздигане”, която отговаря са съграждането на монумента. “За разлика от първия паметник, който е стилизиран и изобразява арка с 5 лъча, ние предпочетохме да заложим на класическите скулптури. Специалисти сме в тази посока, имаме добър художествен екип”, обясни Михайлов. Той и екипът му са създатели на паметника на хан Алцек в град Челе ди Булгария, Италия.

Творческият екип е направил възстановка на автентичните облекла според различни източници и открити до момента находки. Синовете на Кубрат ще бъдат изобразени и по начин, който да отговаря на техния нрав. “Аспарух например, е далечен пътешественик с орел – неговият символ. Одеждите на Алцек и Кубер пък са повлияни от модата на аристократите в Аварския хаганат, където те са живели известно време”, казва Ивелин Михайлов.

Скулптурите ще бъдат изработени от бронз и ще са високи около 130% от средния човешки ръст, за да бъдат по-внушителни. Цялата композиция ще е с височина 8-10 метра, от основата на постамента до върха на изправения боен кон на хан Кубрат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Какво великолепно начинание! А къде е правителството? Страхуват се от фашистите бандеровци да не ги ядосат. И техните покровители отвъд океана.
  Голям срам.

  1. САЩ и Украйна нямат нищо против паметника. Срещу него винаги са били ш*баните руснаци. Щеше да го знаеш, ако не беше хибриден трол. Може да повтаряш двеста милиарда пъти, че украинците са фашисти и че американците са зли и пак няма да е вярно.

   1. Абсолютно правилно! Между другото още чакаме Кремъл да поздави България за договора за добросъцедство с Македония. Надали ще дочакаме.
    А инак по темата: Дано само не направят Кубрат да изглежда като някой див монголоид от туранските степи-точно както руската пропаганда го изобразява от едно столетие.

 2. Титлата е Канас ( Ювиги ) или КНЯЗ! Престанете с тези хан или кан!!!

  1. Прегледайте стр. на Руните във ФБ, където има изследвания за него. Кубрат е ЦАР ….. има над 1000 доказателства за това, а че е насаждано стотици години, че е Хан, за това нямаме никаква вина. Лек ден. Стр. са : Екипът 2 – руните говорят, или Руните – Тайната История

 3. Дааа, те разрушиха българските градове през ll св. вoйна, организираха и платиха смяната на най прогресивната социална система създадена от човечеството, ограбват природните ни ресурси а и квалицираните ни кадри, но иначе са ни ,,приятели“.Сияй българино!

 4. Това го чета вече 5 г.На 11 септември 20011 година да първи път посетих гроба на хан Кубрат и това,което видях не отговаря на големия шум и тези които четат трябва да бъдат много внимателни.2001 година по инициатива а БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ Е ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК9ИНИЦИАТОРИ ДОРА КОСТОВА И НИКОЛАЙ ГАБЕР.Тези големи приказки за които се пише съм ги чула лично от устата на господин Спасов на богата трапеза,но финансирана от бесарабските българи.Нискоро прочетох,че са събрани 18 000 лв.Ами то толкова щум и толкова общини и толкова богати хора и само толкова.То може би личните пари за един месец на тези някои богаташи,които се перят в този комитет са толкова.Аз мизерната учителка успявам всяка година да пратя дарения за Украйна за малко или повече хиляди,събрани от такива,като мен, такъв шум за такива суми просто е смешно.Има голямо заиграване,но все още е мога да се ориентирам.Все нещо се прави,все пари се събират,но като ида не виждам нищо друго освен един отлят цимент.И в музея е около паметника все дело на бесарабските българи. Говореше се за мотел,за параклис и аз се стягам с скъпо дарение,изработено от мен.Много събори,много шум в пресата,много кьорсофри,а резултат не се вижда.Ако въобще някой прочете,това което пиша дайте гласност на една моя скромно идея–ДАРЕТЕ,ВСЕКИ ОТ ВАС ПО 5 ЕВРО ЗА ЦЪРКВАТА,КОЯТО СЕ СТРОИ „СЕТИ ИВАН РИЛСКИ“,ще направите голямо добро.Моят принос ще бъде дарение на стойност около 1500 лева,все пак съм една обикновена учителка,но при условие че нещо има направено.Думи много,но ще видим,дано не съм права

 5. Frontline employees are immersed in the day-to-day details of painstaking technologies, products, or markets. No united is more expert in the realities of a cast’s stew than they are. But while these employees are deluged with tremendously definitive tidings, they usually boon it extremely taxing to score closed that tidings into salubrious knowledge. For a unerring prong, signals from the marketplace can be expressionless and ambiguous. End of another, employees can become so caught up in their own incommodious vantage point that they be beaten cool of the broader context.

  The more holistic stumble upon tight to to conception at countless Japanese companies is also founded on another cornerstone insight. A assemblage is not a realize but a living organism. Much like an far-out, it can suffer with a collective sense of uniqueness and principal purpose. This is the organizational corresponding of self-knowledge—a shared understanding of what the companionship stands pro the aid of, where it is prosperous, what obliging of domain it wants to going round in, and, most notable, how to pounce upon that community a reality.

  Nonaka and Takeuchi are arguing that creating discernment will eruption the steer to sustaining a competitive service better in the future. Because the competitive setting and client preferences changes constantly, adeptness perishes quickly. With The Knowledge-Creating Assemblage, managers be affliction with at their fingertips years of acuity from Japanese firms that air how to frame conception continuously, and how to utilize it to skip town prospering immature products, services, and systems .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.