Унгария отваря средните училища на 10 май

Унгария ще отвори средните училища на 10 май - с три седмици по-късно от първоначално планираното, заяви днес премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Той каза още пред държавното радио, че очаква 3,5 милиона души от 10-милионното население на страната да получат поне първа доза ваксина срещу КОВИД-19 до 19 април, което ще позволи разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса да продължи.

В сряда Унгария започна постепенно отваряне на магазините и сектора на услугите, след като ваксинира една четвърт от своите жители - стъпка, която предвид претовареността на болниците с пациенти с КОВИД-19, Унгарската медицинска камара нарече "преждевременна".

Решен да избегне още една година на рецесия на фона на предстоящите догодина избори, унгарският премиер отваря икономиката след ускоряването на ваксинационната кампания, отбелязва Ройтерс.

Унгария е внесла най-голям брой ваксини на глава от населението в ЕС, като е единствената страна от съюза, която използва руски и китайски ваксини.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа