Унгария придоби уникален военен самолет: "Ще летим по-високо, по-бързо и по-далече"

Унгария придоби своя първи военнотранспортен самолет Embraer KC-390 Millennium. Той е уникален с това, че е оборудван с интензивно отделение. В бъдеще унгарците ще се подсилят и с 4 бойни самолета "Грипен".

Първият военнотранспортен самолет KC-390 Millennium на унгарската армия пристигна в четвъртък в базата на 101-ва въздушнодесантна бригада, разположена в град Кечкемет, съобщава агенция Hirado.

Военният самолет с начална цена от 50 милиона долара може да бъде конфигуриран включително за създаване на интензивно отделение, което го прави уникален в света, според специализирания уебсайт на European Security&Defence.

Унгарският министър на отбраната Кристоф Шалай-Бобровницки каза, че въздушната сигурност на страната се осигурява и от нова радарна и ракетна система, докато продължава създаването на тежка бригада, която използва машини Lynx и бойни машини Gidran, както и трите танка Leopard получени миналата седмица.

Според официалния представител скоро ще пристигнат леки учебно-реактивни самолети, доставени от чешки завод, а в бъдеще флотът на ВВС ще бъде обогатен с още четири самолета "Грипен".

KC-390 Millennium е първият в света военен самолет, оборудван с отделение за интензивно лечение, което го прави универсален и изключително полезен както за военни, така и за хуманитарни мисии.

"Отсега нататък унгарските военновъздушни сили вече ще могат да летят по-високо, по-бързо и по-далеч с KC-390", каза Жоао Боско да Коста младши, президент и главен изпълнителен директор на Embraer Defense & Security, бразилската производствена компания.

По думите му този тип самолети са избрали още Португалия, Холандия, Австрия и Чехия.

В началото на годината Унгария обяви закупуването на два транспортни самолета Embraer KC-390, в резултат на "пенсионирането" на военнотранспортния самолет AN-26 и в условията на нарастване на нуждите от военен транспорт.

Технически характеристики на самолет KC-390 Millennium

Унгарската версия на самолета може да носи товар до 26 тона, може да се презарежда във въздуха и ще може да бъде оборудвана с легла за интензивни грижи или ранени пациенти, съобщава PRO TV.

Самолетът е специален преди всичко с огромната си товароносимост, с максимално тегло при излитане от 87 тона.

Самолетът може да превозва общо 80 войници, 63 при въздушна мисия, а при евакуация 74 ранени войници и 4 войници, нуждаещи се от интензивно лечение.

Самолетът KC-390 може да носи максимален товар на разстояние от 2000 километра или по-малък товар на разстояние до 4000-5000 километра, но обхватът му може да бъде разширен до 8000 километра чрез монтиране на два спомагателни резервоара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа