Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

Унгарска свада за душата на Европа Две имена доминираха дебатите в Страсбург – Орбан и Сорос

Истинската демокрация си е ораторски спектакъл. На Стария континент най-добре тази дисциплина се практикува в пленарната зала на Европейския парламент. С речите в духа на най-добрите републикански традиции от времената на Римските народни трибуни. Сценарият и постановката не винаги са особено интригуващи, но пък когато са, винаги се полагат с размах. Особено когато опре до сблъсък на идеологически и финансови интереси срещу национални, а залогът е разбирането за душата на обединена Европа – тогава направо става епично.

Пиесата, която постави в откриващата сесия за последния сезон на този си законодателен мандат Европейският парламент, бе озаглавена кратко и просто: “Ситуацията в Унгария”, на името на доклада изготвен от холандския евродепутат от групата на Зелените Юдит Саржентини. Ще кажете, че в титула няма много въображение, но това е то геният на пропагандата.

В откриващите сцени докладчикът от Комисията по граждански свободи веднага влезе остро с бутонките – унгарското правителство бе наречено на няколко пъти в изложението й “режим”, който прилага “клиентелизъм”, злоупотребява с европейски фондове, потиска свободното слово и образование, неправителствените организации, ограничава върховенството на закона, води агресивна политика срещу търсещите убежище и промотира ксенофобията. Единодушното становище на комисията за граждански свободи ЕП да препоръча на Съвета да задейства член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), бе подкрепено с остри изказвания от либерални пасионарии от консултиращите по доклада парламентарни комисии, сред които и небезизвестната в България евродепутатка от ЕНП Ингеборг Гресле.

Фабулата отиваше към “пълна победа за европейската демокрация”; тиранинът Орбан е на земята; всеки момент ще започне да ридае, да се разкайва за делата си и ще поиска прошка от цяла Европа. Защо не?! Ако поне веднъж през цялата откриваща 20-минутна офанзива слушащият с каменно изражение унгарски премиер беше дал вид, че по някакъв начин се трогва от това, което чува. В който момент крехката ляво-либерална конструкция на парламентарната интрига започна да се пропуква, а настроението в залата да изкристализира. По реда на номерата след докладчиците на парламентарните комисии дойде ред на позицията на Съвета, в лицето на австрийското председателство. Чийто представител технично изшикалкави, че в крайна сметка процедура по член 7 от ДЕС срещу Унгария в Съвета не е открита, заради което и няма да се ангажира с позиция или препоръка. Другият орган с правомощията да задейства “злокобния член” (който лишава дадената държава член от правото на глас в Съвета), е Европейската комисия. Представена от първия си заместник-председател Франс Тимерманс, който балансира по-остър тон с уклончивото, че Брюксел ще продължи да търси диалог с Будапеща, но и няма да се поколебае да вземе и крайни мерки. В което всеки чу едно недоизказано “каквото и да реши Европарламентът в този случай”.

В края на първото действие удари часът и на Виктор Орбан да отвърне на удара – без да пести от арсенала. Заявайки убеждението си, че няма с думи да промени мнението на мнозинството в ЕП, унгарският премиер отхвърли всички обвинения в деспотизъм, настоя че страната му винаги е била пазител на християндемократичните ценности на Европа, първа е надигнала глава срещу СССР през 1956 г. и “наследените демокрации” на Запад обиждат унгарците, като смятат, че знаят по-добре кое е добро за тях. Ако ЕС настоява да е единен в разнообразието, защо иска да изолира Унгария за това, че е различна, защото не желае да живее с имигранти, стреля от упор Орбан и изпъна много лица в пленарната зала.

Преди да подаде топката за големия мач – с няколко директни нападки срещу европейските социалисти и либерали, както и тези у дома му; задължителното изтъкване, че от 2010 г. насам три пъти печели изборите в Унгария, което го прави пък най-успешната партия в пан-европейското дясно обединение ЕНП; и в каквото и да го обвиняват в обсъждания доклад, догодина идват избори за Европарламент и “хората ще решат” дали е прав или не.

И остави парламентарните вождове да се чепкат помежду си. Манфред Вебер от ЕНП застана полуоткрито в подкрепа на Орбан по избрани въпроси; лидерите на фракциите на социалистите и на либералите Удо Булман и Ги Верхофстад го обявиха за Сатана, който води след себе си краха на ЕС; едни викаха “осанна”, други “разпни го”, а арлекинът Найджъл Фарадж, който безочливо продължава да изстисква всяка стотинка, която може от ЕС, покани Унгария и Орбан в “клуба Брекзит”.

Фарадж първи вкара в употреба името “Джордж Сорос” в изложението си, с което и откри враждебните действия в третата част от спектакъла. Ако Орбан и лидерите на големите групи бяха решили, че ще избегнат в тази ситуация да споменават името на американския филантроп от унгарски произход и масовата теза, че цялата офанзива на ЕП срещу Унгария се води с неговата благословия, други 50-60 европейски законодатели, заявили желанието си да участват в дебатите, нямаха такива задръжки. В изказванията “за” (либерали, зелени, социалисти) или “против” (консерватори, независими, крайно-десни) заключенията на доклада, името на Джордж Сорос се споменаваше почти колкото това на Виктор Орбан. И така до края – 2 ч. 40 мин. Представление, докато дойде отново редът на унгарският премиер да вземе думата и най-общо казано да благодари на всички за вниманието.

 

Процедурата отива в задънена улица

След разгорещените дебати във вторник, в крайна сметка в сряда Европарламентът одобри доклада за “Ситуацията в Унгария” с някои изменения на по-скандални формулировки. Документът събра нужните 2/3 от гласовете на евродепутатите, за да получи необходимото внимание и да бъде приет за разглеждане от Съвета на ЕС. За да се премине към формалното задействане на член 7 от ДЕС срещу Унгария обаче се изисква единодушното решение на всички останали държави членки. На пътя на което ще застане най-малкото Полша. Така както Будапеща “пази” Варшава от подобни действия на Брюксел. И така до следващия спектакъл.

Още по темата

 1. С 448 гласа "за" Eвропарламентът реши да задейства наказателна процедура срещу Унгария Може да лиши страната от правото й на глас в ЕС

 2. Атаката срещу Орбан провокирана от Сорос ЕП може да поиска отнемане на правото на глас на Унгария

 3. Виктор Орбан: Европа е подложена на миграционно нашествие, което ще ни превърне в малцинство

 4. Виктор Орбан – Противоречивият

 5. Виктор Орбан обяви Унгария за „последния бастион срещу ислямизацията в Европа“

 6. Унгарският премиер пак взе на мушка милиардера Виктор Орбан в нов сблъсък с Джордж Сорос Спецслужбите на Будапеща са готови с доклад за дейността на US финансиста в Европа

 7. Конфликтът между Брюксел и Будапеща се разгаря все повече EС предупреждава Унгария

 8. Виктор Орбан: Торбаланът на Брюксел

 9. Будапеща: Джордж Сорос плаща на мигрантите

 10. Виктор Орбан – неудържимият провокатор

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Описаната ситуация в Европарламента ужасно наподобява станалия обект на вицове пленум на политбюро на БКП. Там се нарочваше една жертва и всички се напъваха да я плюят от страх и от натягане пред тато, и за да демонстрират, че са успоредни на „правата линия“, зададена от фашистката върхушка в русия или в БКП. Вицът беше, че пленумите на БКП са все едно да се наредят туземците около казан с вряща вода, да си шушукат и по едно време да хванат един и – бум – в казана.

  1. @Кмнтр_па_вгз – Стой спокойно. Пия си хапчетата. А твоите мизерни тролски хонорари стигат ли ти поне за хапчета?

   1. шизи параноично,
    никой няма да падне толкова ниско, че да пише от името на една евроатлантическа отрепка.
    иди на доктор да ти смени хаповете!
    аман от идиоти!

 2. Какво друго да се очаква от членка на зелена парти? Зелените партии доказаха, че са проводници на антихристиянски и де факто тоталитарни идеи. Природата им все повече се губи. Дотам, че в Берлин, където управляеат зелени в коалиция с червени, се изсичат дървета в паркове, за да се слагат на мястото контейнери за бежанци. Тези партии са най големите проводници на соросоидната политика за затриване на бялото население. Желая успех на господин Орбан! Добре, че все пак нашите депутати с изкл. на серГеймстанишев и депесарите са гласували против тая чума!

  1. то па либералите на психопата ферхофстад и лъжеца рюте щот са по-стока….

 3. много хубава статия! и добре написана :).
  сега очаквам да допълзи слабоумното говедо стефан да внесе корекции….

 4. Trebva ne samo Polsha, no i BG da stopira korumpiranite neo-bolsheviski kopeleta ! Vopros na chest i dostoinstvo / ako ima takiva duhovni atributi u BB

 5. Ако не ви харесва ЕС защо все още седите там, час по скоро се махайтеи си направете своя ИЕС..

  1. кьорав ли си?
   … ние почнахме да се изнасяме…

 6. Сорос бил филантроп… Злойодеец е!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.