УниБИТ отново е лидер на образователния пазар

И през настоящата година се спази традицията, Университетът по библиотекознание и информационни технологии да запълни първи определените с Постановление на Министерския  съвет места за студенти. 
В 15 бакалавърски програми се открояват освен традиционните специалности и някои нови, които се оказаха много привлекателни за младите хора. Сред тях са „Библиотечно-информационни науки и управление на знанието“, „Иновативни комуникации и медийни технологии“, „Компютърни науки и информационно брокерство“, „Информационни технологии в институционална и корпоративна среда“ и др.

Тъй като УниБИТ е университетът на книгата и информацията, то нейното интелигентно разбиране и изучаване кара студентите аргументирано да търсят образование в специалности като „Национална сигурност“ и „Културно историческо наследство“. Това им дава възможности на по-късен етап, след дипломирането си, да работят в системата на т.н Intelligent Services. 

Статистиката показва, че за едно място за повечето специалности в УниБИТ, за предстоящата учебна година са кандидатствали между 12 и 21 кандидат-студенти, а в специалност „Национална сигурност“ традиционно техният брой е около 20. 

По повод на това се обърнахме към проф. Ирена Петева – Ректор на УниБИТ, с молба да коментира очаквания за УниБИТ факт: „Независимо от предизвикателствата на динамично променящата се обществена среда, които неминуемо се отразяват и на образователния пазар и през тази година не нарушихме вече установената традиция за стопроцентово изпълнение на определения прием във всички специалности и направления.

Фактът, че веднага след първо класиране в много от специалности приетите киандидат-студенти се записаха още на първия ден, показва, че младите хора, кандидатстващи в нашия университет, са направили своя мотивиран избор какво  и къде искат да учат. Като настоящ ректор на УниБИТ съм изключително удовлетворена, че ние успешно и достойно изпълняваме заложените от проф. Стоян Денчев дълбоки образователни и научни основи и отстояваме изградения имидж на нашата образователна институция, като вярвам, че ще продължим традицията да бъдем най-българският университет, университет с установени традиции и съвременна визия – динамично изграждащ бъдещето. Гордея се с факта, че както в големите ИТ компании, структурите на държавната и местната администрация, така също и във всяко едно кътче на нашата страна, дори и в най-малките населени места, в читалищата, в библиотеките, в музейните сбирки или музеите работят „в ползу роду“ възпитаниците на нашата Алма матер. Убедена съм, че като екип и заедно с Министерството на образованието и науката ще успеем да реализираме провежданата държавна политика за издигане на авторитета  на българското висше образование. Разбира се, искам да благодаря на всички колеги, взели участие в кандидат-студентската кампания, които дадоха всичко от себе си, и проявиха персонално отношение към всеки един кандидат-студент.“ 

По същия повод се обърнахме и към известния български общественик – проф. Стоян Денчев, който е председател на Общото събрание на УниБИТ, а ето как той коментира радостната новина за успешния прием на кандидат студенти през учебната 2020 -2021 год: „Нямам думи да изразя радостта си, защото виждам, че в УниБИТ са ме наследили хора, които изцяло са отдадени на образованието и науката. Да привличаш кандидат-студенти не е само политика, то е и майсторлък. Разбира се, тук ролята на държавата е неоспорима, но ми се ще да отбележа и ползотворните усилия на ректора – проф. Ирена Петева, както и да обърна внимание на ролята на проф. Иванка Павлова – директор на дирекция „Образователна политика“. Колегата Павлова е човекът, който може да убеди и да докаже на всеки кандидат-студент, че е избрал именно специалността, която му подхожда, и че когато се дипломира, ще бъде полезен не само на себе си, но и на Родината ни! Българското висше образование има нужда от такива всеотдайни радетели като проф. Иванка Павлова!“
В допълнение на разговора, проф. Денчев отбеляза и още нещо важно: „Много от кръстовищата в столицата са блокирани, но това не попречи на нашите кандидат-студенти да дойдат навреме и да се запишат като наши студенти. И както се вижда, те ще останат в България! Отечеството ни има нужда от тях!“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование