УниБИТ почете Вазов с изложба

Проф. д.ик.н. Стоян Денчев, доц. д-р Калин Стоев, проф. д-р Мюмюн Тахиров и проф. д.н. Ирена Петева.

Юбилейните тържества по повод 170 години от рождението на Иван Вазов започнаха на 3 юли с откриването на изложбата „УниБИТ чете Вазов” – част от проект на тема „Културна памет и национална идентичност. Юбилеят – ритуал и практики”. Събитието се водеше от доц. д-р Калин Стоев и събра десетки преподаватели, студенти и културни дейци. „Изложбата е съставена с изключителното съдействие на Научния архив на БАН  (с ръководител проф. д.и.н. Лизбет Любенова), идейният вдъхновител е проф. д.ф.н. Ваня Добрева, а куратор – гл. ас Надежда Томова. Тук ще имате възможност да видите непубликувани и непоказвани досега документи и скици от живота на Вазов” – отбеляза доц. д-р Калин Стоев.

За ролята на Вазов в изграждането на българската идентичност, за културното издигане на нацията ни през 20 век, както и за необходимостта да се опрем на неговото творчество и в 21 век говориха проф. д.ик.н. Стоян Денчев – председател на Общото събрание, проф. д.н. Ирена Петева – ректор на УниБИТ, проф. д-р Мюмюн Тахиров и писателят Иван Есенски.

„В европейските литератури има и други видни романисти – хроникьори на своето време, но те създават едни традиционни четива по документи. А „Под игото” е уникално произведение, конструкт, вследствие реалния поглед върху историята. И до днес Вазов остава ненадминат писател, постигнал върхове в три жанра... Докато тече сладката българска кръв по нашите земи, неговите песни „все ще се четат”. Иван Вазов – това е другото име на родината” – каза Иван Есенски.

Проф. Тахиров навлезе в детайлите на понятието „народност” – с многообразието, което Вазов е въплътил в творчеството си – с цялото богатство на етносите, населяващи неговите романи и пътеписи.

Проф. Денчев направи паралел с ролята на Пушкин в руската култура и обобщи: „Чувствам се възвишен, когато честваме 170 години от рождението на един български гений като Вазов!”

Проф. Петева подчерта, че Вазов е неизчерпаем източник за възпитанието на новите поколения в родолюбие и национална идентичност. 

Коментари

Задължително поле