Университети издърпват срокове за прием

Чака се новият график за СУ

УНСС все пак прави предварителна сесия

Югозападният университет „Неофит Рилски”, например, организира онлайн изпити, които стартират месец по-рано - от 15 май, а от 8 май се прави прием на онлайн заявления. За сравнение последната изпитна сесия миналата година се проведе през юни. Документи се приемаха от 27 май до 5 юни, а изпитите бях на 7, 8 и 9 юни.

Сред висшите училища с най-дълги срокове за прием е Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), където ще има онлайн изпити до 20 септември. Кампанията там стартира в края на март и дотук е набрала над 30 кандидати, съобщиха за „Труд” от вуза.

В УНСС залагат да една предварителна сесия, която е изтеглена и ще проведат през юни, вместо двете стандартни, които по принцип правят през март и април. Така от 30 април до 19 юни тече срокът за онлайн подаване на документи за участие. Освен онлайн кандидат-студентите могат да подават документи в УНСС и в регионалните бюра в страната. Изпитите са на 22 юни - по география на България, на 23 юни - по история на България и на 24 юни - по български език и литература. Редовните кандидатстудентски изпити пък ще бъдат от 2 до 5 юли. Документи за участие в тях ще се подават от 15 до 29 юни.

Решение за нов график за прием в Софийския университет „Св. Климент Охридски” се чака, като все още няма официално становище как ще протече той тази година, съобщиха от Алма матер пред „Труд”.

Междувременно Академията на МВР започва кандидатстудентската си кампания. Документи се подават до 3 юни, а дипломите за средно образование - до 3 юли. Как ще се провеждат изпитите не е съвсем ясно, като от МВР обясниха пред „Труд”, че ще се съобразят изцяло с епидемиологичната обстановка в страната.

 

Приключването на учебната година

Министър Вълчев обявява точните дати

Заявката е да се знаят поне 3 седмици по-рано

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще даде брифинг днес сутринта по повод приключването на учебната година и провеждането на изпитите. Очаква се той да отговори на конкретните въпроси за точните дати на изпитите след седми и дванайсети клас, какъв ще е техният формат, какъв материал ще бъде включени и каква част от него ще отпадне.

В системата усилено се коментират варианти, при които тази година да има повече от една дата за конкретен изпит, като децата да бъдат разделени не само по по-малко в стая, но и в различни дни, и така да се гарантира безопасна дистанция помежду им по време на присъственото им явяване в училищата. Друга мярка за социални дистанция може да постави квесторите в нова роля - след като бъдат раздадени изпитните материали на учениците, учителите да излизат от стаите и да наблюдават какво се случва по време на изпита чрез инсталираните камери.

Върху всички тези и още неясноти около организацията на изпитите се очаква министър Вълчев да хвърли светлина. Заявката му е, че училищата и децата ще научат датите за матурите и външното оценяване поне 3 седмици по-рано.

Досега е ясно, че ДЗИ ще бъде през първата седмица на юни - около 7-8 юни, а НВО - около 20 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование