Управителят на БНБ Димитър Радев: Може да има затягане на кредитирането на домакинствата

Затягане на отпускането на кредити за домакинствата обмислят от БНБ.

Решението не зависи само от нас, но и от партньорите ни, с които обсъждаме въпросите на българското членство

БНБ обмисля да затегне кредитирането на домакинствата и по-конкретно ипотечното, но преди това банката ще изчака да получи данните за първото тримесечие и да ги анализира, заяви управителят на БНБ Димитър Радев.

В бюлетина на Асоциацията на банките в България за промяната бе намекнато и записано, че се работи за “налагане на системно ниво на изисквания към кредитополучателите, които банките да са задължени да прилагат при отпускането на кредити за домакинствата”.

“Трябва да се има предвид, че ние гледаме комплекс от показатели, тоест не гледаме само ръста на ипотеките, а гледаме много други неща, например как подобна мярка ще отрази общо на икономиката на, икономическата активност. Това решение ще бъде взето много внимателно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни”, заяви пред БНР Димитър Радев.

Решението не зависи само от нас, но и от партньорите ни, с които обсъждаме въпросите на българското членство, посочи управителят на БНБ. И допълни, че е планът за приемане на еврото е изготвен на база на целева дата 1 януари 2025 г., но сега не е много продуктивно сега да се фокусираме върху датата, а върху това, което трябва да бъде направено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси