Управляват ни служебно още два месеца

Освен с кръшно хоро в НДК, президентът Румен Радев е отбелязал изборната победа за втория си мандат и с изпълнение на китара, стана видно от видео във фейсбук.

Четирите формации от мол “Парадайс” не могат да се разберат за шеф на 47-ото НС 

Румен Радев с ход за овладяване и на кметовете през “зловеща авантюра” с 1/12 от бюджета 

Стефан Янев готов да е министър на Петков

Служебният кабинет да управлява поне още два месеца замислят стратезите на новата коалиция, научи “Труд” от източници близки до “Дондуков” 2. Самият президент Румен Радев, който много бързаше при свикването на първите заседания на 45-ото и 46-ото НС сега призна, че няма причини да събира в спешен порядък депутатите.

“Парламент най-рано ще има през следващата седмица, като междувременно участващите в преговори за общо управление трябва да постигнат напредък, за да могат да приемат бюджет и да сформират правителство”, обяви Радев още в сряда.

Указ за свикване на 47-ото Народно събрание все още не е издаден и ако държавния глава е решил първото заседание на парламента да е на 1 декември, то в понеделник ще трябва да се пусне извънреден брой на Държавен вестник.

По конституция няма срок за започване на консултации с парламентарните партии от президента както и за връчване на първия мандат. Ако четирите формации, който тази седмица се събират всеки ден в мол “Парадайз”, не са постигнали консенсус за обща програма, то Радев може да им даде още време за доизглаждане на противоречията. Декември месец обаче е с малко работни дни заради коледните и новогодишните празници.

В правилника на НС предвижда ваканция за депутатите от 22 декември до 10 януари. Дори почивката да бъде съкратена, изглаждането на разминаванията и спазаряването на всички постове и надолу по ведомствата ще отнеме време на четирите формации. Правителство ще се гласува едва след постигане на синхрон по всички теми, категорични са партиите извън ПП. Ако въобще се стигне до редовен кабинет, то към момента реалистичната дата е в седмицата до 14 януари.

Пред новите избраници ще стоят няколко важни гласувания - председател на парламента, Бюджет 2022 и разбира се - редовно правителство.

Пред “Труд” участници в неформалните разговори за сформиране на мнозинство в пленарна зала признаха, че има важна причина за тупане на топката. Първият препъни камък се оказва поста на председател на народното събрание. Това е знакът за стабилност на новата коалиция, но “Труд” научи, че парламентарните формации не са единни в номинацията за шеф на 47-ото НС към момента.

Далеч по-съществени са бюджетните сметки, чрез които Радев и служебните му министри се опитват да започнат да упражняват контрол и върху местната власт. Както е известно, точно много от кметовете все още не са под влиянието на “Дондуков” 2. Но градоначалниците лесно биха могли да се сложат на подчинение, ако бъдат оставени на финансови изпарения от миналогодишните си бюджети.

Служебното правителство вече било готово с проект за бюджет за 2022 година, изненадващо съобщи Стефан Янев по БНТ. След като призна, че би приел да бъде военен министър в правителство с премиер Кирил Петков, Янев обясни, че републиканските сметки ще бъдат представени на мнозинството в народното събрание с идеята да използват финансовата концепция за идната година. По закон и при нормални условия проектът за бюджет се внася в парламента до 30 октомври. Ако до края на годината парламентът не гласува годишната финансова рамка, то държавата започва да работи с 1/12 от бюджета за предходната година.

Финансови експерти вече коментираха пред “Труд”, че това би било “зловеща авантюра за целия публичен инвестиционен процес”, а най-пострадали ще бъдат местните бюджети. Общините също ще трябва да изчакат с гласуването на парите в техните хазни, тъй като местните бюджети са обвързани с параметри от републиканския бюджет. Някои от кметовете бързо биха се преориентирали проРадев, под благовидния предлог, че осигуряват средства за общините си в “това тежко време”. Без гласуван бюджет на местни власти може да се дават пари само чрез постановления на Министерския съвет.

Депутати с дълъг стаж в парламента обясниха, че много от висшите служители в държавната администрация бързо ще сменят политическата си ориентация и припомниха, как по време на правителството на Орешарски, бързо сменили календарите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кабинетите си. В тон с изборните резултати от 14 ноември, сега се търсят рекламни материали с логото на “промяната”.

Никола Манчев е обучаван в ABLE

Корпоративен адвокат на 34 г. лансиран за шеф на НС 

“Продължаваме промяната” лансират 34-годишния корпоративен адвокат Никола Минчев за шеф на НС, научи “Труд”. Минчев бе водач на пернишката листа на “почтената коалиция”. Той е завършил право в СУ “Св. Климент Охридски” и е адвокат в “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие. По думите на Кирил Петков, договорът вече е изтекъл и това решение се е наложило, след като банката се е оказала без юристи.
Манчев, подобно на още 21 депутати от “Продължаваме промяната” е преминал през ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи), финансирана от фондация “Америка за България”.

В името на четворната коалиция 8:4:4:2

Гроздан Караджов дърпа килимчето под краката на шефа на „Еконт“

Гроздан Караджов е новото име за транспортен министър по настояване на ИТН, докато от ПП от много време искаха Николай Събев да застане начело на транспортното министерство.

Гроздан Карджов, който беше депутат от Реформаторския блок, но това лято изненадващо беше предложен за министър на транспорта от ИТН, сега отново е номиниран от хората на Слави Трифонов за поста. Кирил Петков и Асен Василев обаче много дълго време лансираха за там един от най-важните си дарители за предизборната кампания - шефът на “Еконт” Николай Събев.

Транспортната комисия в парламента пък е гласена за Настимир Ананиев, който също беше депутат от Реформаторския блок, а след това с партията си “Волт” направи споразумение с ПП за парламентарните избори. Ананиев вече е бил шеф на транспортната комисия в 43-ото Народно събрание.

От ИТН нямали нищо против за сметка на свои кадри да лансират хора от разпадналата се формация на реформаторите. Условието е обаче да се спази квотното разпределение на постовете 8:4:4:2.

Как е по Конституция

Чл. 75.
Новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. Ако в посочения срок президентът не свика Народното събрание, то се свиква от една пета от народните представители.

Чл. 76.
(1) Първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител.
(2) На първото заседание народните представители полагат следната клетва: “Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.”
(3) На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели.

Чл. 99.
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.
(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.
(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.
(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.
(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Кога Радев свикваше парламентите

44 НС: Избори на 26 март 2017 г.
първо заседание на 19 април 2017 г., 
45 НС: Избори на 4 април 2021 г.
първо заседание на 15 април 2021 г.
46 НС: Избори на 11 юли 2021 г.
първо заседание на 21 юли 2021 г.

Кога президентът връчи мандати

44 НС: Мандат на 27 април на Бойко Борисов
45 НС: На 20 април 2021 г. проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател ГЕРБ - Даниел Митов.
46 НС: На 30 юли 2021 г. проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на първата по численост в Народното събрание парламентарна група - Пламен Николов от ИТН.

Рашков без партийна квота за МВР, предлагат му КПКОНПИ

Мая Манолова сменила две комисии за 24 часа 

По време на предизборната кампания Мая Манолова на няколко пъти бе на общи срещи с Кирил Петков и Асен Василев. Снимка: Пловдивпрес

Точно за 24 часа Мая Манолова успяла да се спазари първо да стане шеф на КПКОНПИ на мястото на Сотир Цацаров, но изненадващо позицията се оказала заета и то от Бойко Рашков.
Рашков трябваше да остане на поста си в МВР като редовен министър, но в хода на неформалните преговори се оказало, че никоя партия не искала да го сложи в квотата си.

От БСП твърдо не искали да се ангажират със силовото ведомство, а Кирил Петков и Асен Василев вече имали разговор с Румен Радев за Стефан Янев да го включат в своята бройка министри от съотношението 8:4:4:2. Така за Рашков се оказала свободна Антикорупционната комисия.

Кирил Петков е поел ангажименти пред Манолова и затова ще трябва да є даде позиция, обясниха присъствали на дискусиите в мол “Парадайз”. Така в следобедните часове в четвъртък Манолова се оказала с предложение за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В момента комисията се оглавява от юристката Юлия Ненкова.
Депутати от БСП припомниха, че КЗК играе важна роля при обжалването на обществените поръчки, но също и предварителните договорки, че парламентарната група на левицата ще подкрепи правителство на четворна коалиция при условие, че Манолова няма досег с властта.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения