Жесток побой заради неприличен жест на оживен булевард във Варна

Интензивен е трафикът на „Капитан Андреево“

Иманяри два века търсят златото на Вълчан воевода Край Ропотамо лилиите не са единственото съкровище

Ало-измамници примамват с обещания за интервю по телевизията

И италианският град Матера става официално Европейска столица на културата

Пентагонът: Две трети от военните съоръжения в САЩ са застрашени от климатичните промени

Заличена юридически е фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума

В Македония очакват разрастване на заболяемостта от грип

Гери-Никол и Алисия с награди за музикален идол Куп влюбени на церемонията The 1 Lifestyle Awards

Тръмп няма планове да обявява извънредно положение

Колата проходи Hyundai пресъздаде машина от „Междузвездни войни“

Русия е готова да увеличи доставките на газ в Сърбия

Мръсен въздух в няколко града тази сутрин

Как се прави поза „арбалет“?

Лекар: София е пред грипна епидемия

Условни присъди за трима лекари, виновни за смъртта на дете

Варненският апелативен съд потвърди условните присъди от 2 г. с 4-годишен изпитателен срок на трима лекари, признати за виновни за смъртта на 2-годишния Данаил Донев. Детето почина на 22 април 2010 г. след коремна операция в УМБАЛ „Св. Марина“.

Осъдените медици и болниците „Св. Марина“ и „Св. Анна“ ще трябва да платят солидарно на зачернените родители 200 000 лв. обезщетение, постановиха магистратите. Те признаха вината на педиатъра от „Св. Анна“ д-р Мехмед Алиев, хирурга д-р Николай Неделчев и лекаря от спешното педиатрично отделение в „Св. Марина“ д-р Петър Костадинов за нарушения, довели до забавянето на животоспасяващи дейности за невръстния пациент, но извършени без умисъл.

Фаталният край на Дани дошъл след 3 дни разтакаване между двете големи болници. На 19 април родителите му го докарали в тежко състояние в спешното на „Св. Марина“. Тъй като нямало места в детската клиника д-р Алиев предложил невръстния пациент да бъде приет в „Св. Анна“. Там той бил консултиран по телефона от д-р Неделчев. Тъй като през нощта състоянието на детето се влошило, то отново било прехвърлено по спешност в „Св. Марина“. 7 часа по-късно д-р Костадинов назначил рентгеново изследване, а към края на дежурството си потърсил детския хирург д-р Кокински.

На 20 април следобед той оперирал Дани, но 2 дни по-късно момченцето издъхнало в реанимацията. Аутопсията потвърдила, че е страдал Мекелов дивертикул, довел до чревна непроходимост.

Медиците обжалваха наложените им от окръжния съд присъди с въпроса с кое конкретно действие всеки от тях е допринесъл за смъртта на Дани. В мотивите си апелативният съд цитира мнението на вещото лице проф. Бранков, че няма приемственост между лекарите, каквато е следвало да има. Липсата й е забавила уточняването на диагнозата на детето и лечението му, счита съдът. Наказанията под средния размер той мотивира с факта, че осъдените имат чисто съдебно минало, а деянието е инцидентна проява в професионалния им стаж.

ВАС оправда другите двама обвиняеми в процеса – д-р Пламен Кокински от „Св. Марина“ и ординаторът от детското отделение д-р Анна Гочева. Решението подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15 дневен срок.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.