Ути опита 100 кюфтета в Шуменско

Специалитет от цвекло впечатли кулинаря

Кулинарният спец Ути Бъчваров журира специален конкурс, посветен на кюфтето, в шуменското село Драгоево. Надпреварата между майстори беше част от първия фолклорен фестивал „Драгоево пее и танцува“, който събра местни и гости през уикенда. Инициатор за веселбата с много мезета и младо вино беше НЧ „Васил Друмев-1881“ и кметството.

Повече от дузина читалища от региона участваха със своя продукция в конкурса "Кюфте от какво ли не...", в който единствено забранено за употреба беше дивечовото месо. Ентусиастите здраво се бяха потрудили и бяха измислили нетрадиционни рецепти, призна Ути, комуто се наложи да опита близо 100 кюфтета, за да избере най-добрите. Читалищните дейци от кв. "Кирково" го спечели с най-невероятното пържено кюфте от цвекло и грабнаха приза в раздела "без месо". Специалитетът със стъргано и варено цвекло, плюс кашкавал, не е по рецепта от интернет, а лично хрумване на читалищния секретар Росица Стайкова. Възнаградени бяха и усилията на гастрономите от с.Дибич, които изпържиха пред Ути кюфтета от охлюви и станаха първи в раздел "новаторство". За класическо пържено кюфте, каквото всички помним от детството си, беше провъзгласено приготвеното от майсторките от с.Кочово.

Конкурсът роди и кюфтета от ориз, праз, моркови... За доброто настроение на гостите се погрижиха танцьори от няколко ансамбъла и певецът Денислав Кехайов. Принос даде и младото вино, а нагадите за него обраха все майстори от Драгоево. Освен от грозде, в надпреварата участва и вино от ябълки

Коментари

Задължително поле