Утре Пъф Деди се явява отново пред съда: Ето всички обвинения срещу него

Снимка: Daily Mail

Шон „Диди“ Комбс може да получи доживотна присъда, ако бъде осъден за предполагаем сексуален трафик, след като множество обвинители излязоха с твърдения, че рапърът ги е малтретирал.

Правните му проблеми започнаха през ноември миналата година с дело, заведено от бившата му приятелка, което доведе до лавина от подобни обвинения.

Ето накратко наказателните и гражданските дела срещу него.

Обвинение за рекет и сексуален трафик в Ню Йорк

54-годишният Комбс беше арестуван в Манхатън миналия месец и обвинен в рекет и секс трафик.

Някога една от най-популярните знаменитости в Америка, той беше заснет от охранителните камери как федерални агенти го извеждат с белезници от хотел. Комбс се призна за невинен в деня след разпечатването на обвинителния акт.

Прокурорите твърдят, че Комбс е транспортирал жени и мъже проститутки през щатски граници, за да участват в групови сексуални контакти, известни като „изкачване“, докато е бил начело на бизнес империя за милиарди долари, която включва звукозаписната компания Bad Boy Entertainment. Твърди се, че тези сексуални актове са записани, а Комбс ги е гледал за собствено удоволствие.

Изричните обвинения включват твърдения, че Комбс е давал на жени лекарства, финансова подкрепа и обещания да им помогне за музикалната им кариера, за да участват. Предполагаемите тайни записи са използвани като „обезпечение“, така че жените, за които се твърди, че са били физически сплашени, да не говорят, казаха прокурорите.

Комбс твърди, че секс партитата, за които се знае, че датират от поне 16 години, са се случвали по взаимно съгласие.

Неговите многократни искания за освобождаване под гаранция бяха отхвърлени, след като прокурорите заявиха, че има риск Комбс да избяга. Той също така представлява заплаха за свидетелите, ако бъде освободен. „Подсъдимият Шон Комбс е малтретирал физически и сексуално жертви в продължение на десетилетия“, каза пред съдия Емили Джонсън от обвинението. „Той е изключително опасен за обществото.

Делото на Каси Вентура

Каси Вентура, 38-годишна R&B певица, която се запознава с Комбс през 2005 г., когато е на 19 години, заведе дело във федералния съд в Ню Йорк през ноември миналата година.

Тя твърди, че Комбс е прекарал години в малтретиране и контрол върху нея, включително като я е карал да взима наркотици и я е принуждавал да прави секс с мъжки проститутки. Комбс, твърди Вентура, е заснел срещите. Твърди се, че той я е изнасилил през 2018 г. към края на връзката им.

Комбс отрече твърденията, а адвокатът му обвини Вентура, че се е опитва да го изнуди за 30 милиона долара. Един ден след завеждането на делото двамата уредиха случая, въпреки че финансовите условия не бяха разкрити.

Делото на Вентура беше първото в това, което се превърна в цунами от обвинения срещу Комбс. Той поднесе публично извинение през май тази година, след като се появиха записи от охранителни камери, на които той бие Вентура в хотел през 2016 г.,

В рамките на една седмица след като Вентура заведе и уреди делото си срещу Комбс, повече обвинители излязоха с обвинения срещу него. Джой Дикерсън-Нийл подаде документи в Ню Йорк, а в тях твърди, че докато е била студентка през 1991 г. Комбс я е упоил и изнасилил. Твърди се, че той е записал нападението и е разпространил видеото без нейното съгласие.

Адвокат на Комбс отхвърли обвинението и каза, че делото е „заграбване на пари“.

Случаят на Лиза Гарднър

В отделно дело, заведено през ноември миналата година, Лиза Гарднър твърди, че Комбс я е изнасилил през 1990 г., когато е била на 16. Делото й включва изрични подробности за предполагаемото нападение и твърди, че Комбс я е душил до безсъзнание след това.

Комбс отрече обвиненията на Гарднър.

На фона на вълната от съдебни дела, известни марки започнаха да напускат Комбс и той се оттегли като председател на дигиталната медийна компания Revolt. В началото на декември правните му проблеми се увеличиха с четвърти иск за три седмици.

Случаят на Джейн Доу

Обвинител, посочен като Джейн Доу, твърди, че е била жертва на „секс трафик" от Комбс, когато е била 17-годишна гимназистка през 2003 г. Тя твърди, че е била групово изнасилена в Ню Йорк в резултат на това.

Комбс отговори на съдебните дела в изявление в Instagram. „Стига толкова“, каза той. „През последните няколко седмици седях мълчаливо и гледах как хората се опитват да убият героя ми, да унищожат репутацията ми и наследството ми. Срещу мен бяха отправени отвратителни обвинения от лица, търсещи бърза заплата. Нека бъда абсолютно ясен: не съм направил нито едно от ужасните неща, за които се твърди. Ще се боря за името си, семейството си и за истината.”

Случаят на Родни „Лил Род“ Джоунс

Музикалният продуцент Родни "Лил Род" Джоунс подаде иск срещу Комбс през февруари, твърдейки, че докато е работил по последния си албум, е бил сексуално малтретиран.

Джоунс работи върху The Love Album: Off the Grid между септември 2022 г. и ноември миналата година. Той описва една деструктивна работна среда, в която се твърди, че често е бил опипван.

Твърди се, че Комбс е обещал на Джоунс напредък в кариерата, ако той участва в хомосексуални действия. Твърди се също, че Комбс е показал на продуцента видео на сексуални актове, очевидно заснети от скрити камери. Джоунс каза, че е „осигурил неопровержими доказателства“ за незаконна дейност, тъй като Комбс настоявал да го снима постоянно.

Той описва Комбс като фигура, подобна на Джефри Епщайн, твърдейки, че е доставял наркотици на непълнолетни и секс робини в домовете си. Твърденията на делото бяха подобни на тези, направени по-късно от федералните прокурори. „Г-н Комбс притежава компрометиращи кадри на всеки човек, който е присъствал на неговите празненства и домашни партита“, се казва в жалбата.

Твърди се, че Комбс вярва, че е „над закона и е недосегаем“. Адвокатите му отхвърлиха твърденията и обещаха да се борят с делото в съда.

Делото на Кристъл Маккини

Кристъл Маккини заведе дело в Ню Йорк през май, твърдейки, че е била нападната в студиото на Комбс през 2003 г., когато е била на 22 години.

Маккини работела като модел, когато среща Комбс по време на Седмицата на мъжката мода в Манхатън. Твърди се, че той й е казал, че „един ден ще стане голяма звезда“.

Тя твърди, че Комбс й е дал джойнт марихуана, примесен с друго „упойващо вещество“, преди да бъде отведена в банята и принудена да извърши сексуален акт. След предполагаемото нападение, Маккини каза, че работата й като модел е приключила и Комбс я е „заблудил“.

Искове на 120 обвинители

След като наказателните обвинения бяха повдигнати в Ню Йорк, базиран в Тексас адвокат каза на пресконференция на 1 октомври, че представлява 120 обвинители с твърдения, датиращи от 1991 г. Тони Бъзби каза, че предполагаемите жертви включват 60 мъже и 60 жени, докато 25 са били непълнолетни по време на предполагаемото нарушение. Един от обвинителите е бил на девет години, когато е бил малтретиран, твърди Бъзби.

Адвокатите на Комбс отхвърлиха твърденията и казаха, че рапърът не може да „разгледа всяко неоснователно обвинение в превърналия се в безразсъден медиен цирк“.

„Въпреки това г-н Комбс категорично отрича като невярно и клеветническо всяко твърдение, че е малтретирал сексуално някого, включително непълнолетни“, каза в изявление Ерика Улф, един от адвокатите на Комбс.

Бъзби каза, че повече от 3000 души са се свързали с неговата фирма, твърдейки, че са жертви на Комбс. Някои от клиентите му са говорили с ФБР, каза той. Обвиненията включват „насилствено сексуално насилие или изнасилване, улеснен секс с контролирано вещество, разпространение на видеозаписи, сексуално насилие над непълнолетни“, според Buzbee.

Твърди се, че злоупотребата е извършена най-вече на партита, организирани в Ню Йорк, Калифорния и Флорида.

Защита от майка му 

Майката на Шон „Диди“ Комбс, Джанис Смол Комбс, се обяви в защита на сина си, твърдейки, че той не е „чудовището, което описват“.

„Идвам при вас днес като майка, която е опустошена и дълбоко натъжена от обвиненията срещу моя син, Шон Комбс. Сърцераздирателно е да видя сина ми съден не за истината, а за разказ, създаден от лъжи“, пише тя в изявление до медиите, разпространено чрез адвоката й. „Да стана свидетел на това, което изглежда като публичен линч на сина ми, преди той да е имал възможност да докаже невинността си, е болка, която е твърде непоносима, за да се опише с думи. Като всяко човешко същество, синът ми заслужава да прекара деня си в съда, най-накрая да сподели своята страна и да докаже невинността си."

Тя признава, че Комбс е „правил грешки в миналото“, цитирайки ужасяващите именно видео кадрите, показващи как рапърът рита и удря тогавашната си приятелка Каси Вентура.

„Понякога истината и лъжата се преплитат толкова тясно, че става ужасяващо да се признае една част от историята, особено когато тази истина е извън нормата или е твърде сложна, за да й се повярва“, пише Джанис Комбс. „Ето защо вярвам, че гражданският правен екип на моя син избра да уреди делото на бившата приятелка, вместо да го оспорва докрай, което доведе до ефект на рикошет, тъй като федералното правителство използва това решение срещу моя син, като го тълкува като признание за вина .”

„Тези лъжи, хвърлени срещу него, са мотивирани от онези, които търсят финансова печалба, а не справедливост“, твърди майката на рапъра. „Тези хора видяха колко бързо гражданският правен екип на сина ми уреди делото на бившата му приятелка, така че вярват, че могат да получат бърза заплата, като лъжливо обвинят сина ми."

„Фалшивите твърдения за сексуално насилие пречат на истинските жертви на сексуално насилие да получат справедливостта, която заслужават“, казва тя. „За да влошат нещата, федералното правителство сега използва тези лъжи, за да преследва сина ми. Тази несправедливост беше непоносима за семейството ни. Най-лошата част от това изпитание е да гледам как любимият ми син е лишен от достойнството си, не заради това, което направи, а заради това, което хората избират да вярват за него."

Тя завършва писмото си с молба към фенове, колеги, приятели и обществеността „да не го съдят, преди да сте имали възможността да чуете неговата страна“.

„Умолявам ви да помислите за тези, които са били неправомерно преследвани, да запомните, че не всеки, който е направил грешки в живота, заслужава цялото му съществуване да бъде съдено от едно действие или няколко грешки“, добави тя. „Синът ми не е чудовището, за което са го описали, и заслужава шанса да каже своята страна. Мога само да се моля да съм жива, за да го видя да говори истината си и да бъде оправдан.

Комбс трябва да се яви отново в съда на 9 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка