Учените си блъскат главите над огромната пукнатина в Кения (ВИДЕО)

Само за една нощ край столицата на Кения, Найроби, се появи гигантска пукнатина в земната повърхност с дължина няколко километра, дълбочина 15 метра и широчина 20 метра.

Произходът и значението на този феномен разделя учените, които не успяват да дадат еднозначно обяснение.

"Виждаме една пукнатина, която най-вероятно се е образувала в продължение на много хиляди години", коментира Бен Андрюс, геолог в Смитсониън.

Андрюс вярва, че почвата над пукнатината е разкрита от проливните дъждове, но истинската причина е по-дълбока и е създадена от движението на земните тектонични плочи, което е едва два-три сантиметра годишно. По думите му, за 50 милиона години Африка може да се раздели на две.

Други учени, като сеизмологът геолог Уенди Боън, са съгласни, че Африка се разцепва на две, но според нея, пукнатината се е появила изведнъж и няма връзка с тектоничните размествания.

"Подобно нещо виждаме в Аризона след дъждовни бури, които отмиват големи части от почвата. Това в Африка изглежда доста сухо и е като отрязано. Според мен, не е резултат от тектониката, а от метеорологичните условия", казва Боън.

Африкански геолози обясняват, че пукнатината е съществувала отдавна, но е била покрита с пепел от близкия вулкан. Обилните валежи са отнесли материала, разкривайки пропастта.

Учените отдавна са на едно мнение, че след много, много години Сомалия, части от Кения, Етиопия и Танзания ще се отделят от Африка и ще формират нов континент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини