Ученици от столични училища проведоха симулативен съдебен процес в Съдебната палата (СНИМКИ)

Снимки: Анита Иванова

Ученици от няколко столични училища, сред които 91 Немска езикова гимназия, 18 СУ, 123 СУ и 93 СУ, проведоха симулативен съдебен процес в Съдебната палата. Те се включиха в събитието, организирано от Софийската градска прокуратура, по повод приключването на десетата учебна година на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Учениците, включили се в събитието днес, бяха от 10-и клас. 16-годишните младежи влязоха в ролята на съдии, прокурори, свидетели и охрана на съдебната власт.

"Децата се подготвяха и дойдоха с голямо желание", казаха пред "Труд news" организаторите от съда на събитието.

Учениците имаха за задача поставен казус, по който старателно се бяха подготвили.

Поставената тема бе за наркотиците между подрастващи, като действието на случката се развива в училищен двор между ученици, които пушат трева. Двама братя - разпространител и производител на дрога са основни действащи лица по казуса. Кавгата прераства в бой, като има и телесна повреда. След позвъняване на телефон 112 пристига полиция. Участниците в случката биват задържани.

Всички те се явяват в съдебната зала и започва разпит на свидетели.

Част от учениците избраха да бъдат в ролята на съдии, други на адвокати, а повечето бяха вещи лица, които даваха показания пред ученическия съдебен състав, който разиграваше реална среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование