МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

Ученици създадоха софтуер за електронен вот Дванадесетокласниците Ясен и Радослав смятат, че платформата им не може да се манипулира

Спечелиха състезание по информационни технологии

Талантливи дванадесетокласници създадоха софтуер за електронно провеждане на избори. Учениците Радослав Стефанов и Ясен Георгиев кръщават изобретението си “Voto” – испанската дума за “гласувам”. Участват в националното състезание по информационни технологии в Благоевград и с проекта си печелят първо място в категория “Самостоятелни компютърни приложения”.

“Да разберем как да направим “Voto” отне много повече време, отколкото самата направа, тъй като използваме нови технологии, за които информацията в интернет на моменти е оскъдна. Но пък си заслужава, защото хората имат нужда от продукт, който гарантира, че техният глас ще бъде чут. Важно е да се уточни, че има държави, в които електронното гласуване е въведено от години, но при повечето не се дава гаранция за неизменимост на вотовете”, разказва Радослав.

Той е на 17 години от Правец, а Ясен е вече пълнолетен, от Свиленград. И двамата учат в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Радослав опознава света на програмирането от пет години. Споделя пред “Труд”, че е съосновател на “Father Mark” – платформа, където обучават какво е да работиш с реални проекти и в екип, да говориш с клиенти, и особености, с които ще се сблъскат в работата си, след като завършат. Ясен се занимава с програмиране от 2009 г., когато е бил на 9. От три години е част от ръководния екип на платформата за почасови детегледачи “GoodKnight”.

Интересуваме се дали са сигурни в изобретението си и има ли възможност гласовете да бъдат подправяни. Двамата са категорични, че манипулацията е невъзможна, тъй като използват известната от криптовалутите blockchain технология. “Чрез нея се постига магическото свойство на данните да не могат да бъдат променяни. Това е концепция, която може да промени начина, по който бизнесът работи. Всеки математик, всеки софтуерен специалист и всеки човек, който се е интересувал задълбочено как работи тази технология, може да потвърди това”, заявяват талантите.

И за двамата това не е първи проект. Радослав споделя, че е участвал и в други състезания, воден от стремежа да се научи и развива в програмирането. Ясен пък разказва, че обича да е заобиколен от иноватори и затова се старае да работи с такива. “Работата ми с Радо е страхотен пример за това. Създавал съм софтуер както за международни компании, така и за себе си, точно както Радо – за да науча някоя нова технология. Все пак прогресът трябва да бъде задължителен”, заявява Ясен.

Питаме ги дали имат нови грандиозни проекти, а момчетата казват, че им предстои абитуриентски бал и матури. “В текущия момент сме съсредоточени главно върху избора на правилен университет, специалност, и като цяло, каква да бъде следващата ни стъпка в живота. Развиваме и “Voto” и се надяваме България да стане първата държава в Европа, която ще интегрира тази технология при провеждането на избори”, заявяват оптимистично двамата новатори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Електронният вот се прави именно затова да може от чужбина някои да манипулират директно изборите.
    Никой никого да не лъже !

  2. Слабият момент е, че не може да се преброят достоверно, без да се наруши прайвъсито…
    Водищи университети в америката отпреди 30 години опитват подобно нещо но компромисът си е частична централизация…

  3. Дори и вотът да е неманипулиран от техническа гледна точка, остава момента, че ще е манипулиран на психическа – справка Cambridge Analytica, отново изборите в САЩ (и не само). В пре-много области хората се опитваме да решим технически нещата, където проблемът е в човешкото мислене, подход и намерението му.

  4. Както се казва „Ако изборите променяха нещо, шяха да ги забранят“.
    Да, с блокчейн технологиите може да се направи така, че да няма подмяна на вота и именно затова властимащите НЯМА да го одобрят 🙂

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.