Ученичка уби 100-килограмов насилник с нож

След преживения стрес косата на момичето започва да пада и то се явява с перука в съдебната зала.

Драма в Стара Загора шеста година гледат при закрити врати в съда

Боньо Фаса се запознал Мария в кафене и я подмамил да дойде в дома му

Мария сама отишла в полицията

Мария Гиздева от Стара Загора, обвинена за убийството на 62-годишния Богдан Динев - Боньо Фаса, все още не е чула нито осъдителна, нито оправдателна присъда. Шеста година делото срещу нея буксува заради отсъствието на експерти в съда. Младото момиче - тогава ученичка от Търговската гимназия в Стара Загора, прободе смъртоносно страшилището на града Боньо Фаса. По думите на Мария, тя е действала при самоотбрана, след като възрастният мъж я примамил в дома си и се опитал да я изнасили. Ден по-късно, ученичката сама отива в полицията, за да разкаже за престъплението.

Във фаталния 25 юли 2016 г. Мария била в кафене, в което работела през ваканцията, за да помогне на семейството си. В заведението влязъл Боньо Фаса и завързал разговор с ученичката. Разказал ѝ за дъщеря си Изабела, с която били скарани и помолил момичето да се срещне с нея и да се опита да ги сдобри. Мъжът изчакал Мария да приключи работа и я повел към дома си на ул. „Чая” 44 в Стара Загора. Той премълчал, че живее сам и Изабела, с която девойката трябвало да говори, не е там. Веднага, след като двамата влезли в къщата, Боньо заключил вратата и блъснал ученичката на пода. Започнал да разкъсва дрехите ѝ и да я бие, за да сломи съпротивата ѝ. Попитал дали е девствена и като чул положителен отговор, казал на жертвата си, че хем ще ѝ е първи, хем ще ѝ направи дете. Не пропуснал да я предупреди, че ако проговори някъде за случилото се, ще я убие. Извадил нож и я заплашил. Мария обаче успяла да се изплъзне от ръцете на 100-килограмовия мъж и да докопа ножа, който забила в слабините на насилника и побягнала. Тя разрязала дясното му бедро и мъжът починал от кръвозагуба, установиха по-късно съдебните лекари. Девойката се прибрала вкъщи, като дори не предполагала, че е убила Боньо.

Динев бил намерен в локва кръв на следващия ден сутринта от племенницата му, която извикала „Бърза помощ” и полиция. Когато отивала на работа, Мария минала покрай дома на насилника, видяла патрулка и линейка и разбрала какво се е случило. Не се поколебала да отиде в полицията и да разкаже всичко. Първоначално Мария бе задържана, но по-късно от прокуратурата я пуснаха срещу 500 лв. гаранция. Старозагорци се събраха пред Съдебната палата, за да подкрепят момичето.

Но върху основната версия по случая падна сянка. Криминалистите откриха, че вечерта след убийството и на другата сутрин Мария се е опитвала 6 пъти да тегли пари от дебитната карта на Боньо Фаса. Адвокатите ѝ категорично отхвърлиха всякакви твърдения за някакъв мотив на момичето, различен от самоотбрана. Те сочеха, че Мария върнала в полицията банковата карта с обяснението, че я взела случайно с дрехите си, разхвърляни върху вещите на Динев. Без да знае ПИН-кода, нито колко пари има в сметката, жертвата решила да накаже насилника и по друг начин.

Разследването се проточи две години и половина, като накрая Мария бе обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за опитите да тегли пари от картата на Боньо Фаса. Според прокуратурата девойката неволно е причинила смъртта на Динев, който е починал кръвозагуба. Ако съдът я признае за виновна, по първото обвинение тя може да получи до 12 г. затвор, а по второто - до 8 г. Дъщерята на Синев е частен обвинител в процеса, но не иска кръвнина, а тежка присъда за Мария. Делото се гледа при закрити врата, заради подробностите от интимен характер, свързани с престъплението.

Старозагорци излязоха на протест след ареста на Мария.

По време на разследването криминалистите разпитват над 40 свидетели - включително и хора, които са говорили около датата на убийството с Мария. Изготвени са множество експертизи, в това число и съдебно-психиатрична. Мария проговори само веднъж публично за убийството. Тя каза, че е убила Фаса с ножа, който сам той е извадил, за да я заплаши.

„Не съм мислела, че може да ме нападне. Говорехме на вратата, аз имах нужда да отида до тоалетната, затова влязох. Тогава той заключи и аз се притесних. Шибна ми шамар през лицето: „Ти ще си моята жена! Никога няма да те нараня!”, крещеше той. Излъгах го, че съм девствена, разревах се, мислех, че ще се смили над мене. Каза, че за всичко си има първи път. Започна да ме дърпа, не можех да се боря, тъй като той беше много силен.

Сърцето ми щеше да изскочи. Започнах да мисля как да се обадя на приятеля си, но телефонът ми не беше платен и нямах възможност. Тогава си казах: „Оправяш се сама! Или няма смисъл!”, през сълзи разказа Мария. Тя се принуди да напусне училището, в което бе отличничка и да завърши като частна ученичка. От преживяния стрес косата ѝ започнала да пада и на делата в съд се явява с перука. След смъртта на Боньо Фаса проговориха и други негови жертви, които дотогава мълчали от страх.

Лежал 28 години в затвора,19 от тях - за изнасилвания

Извадил с клещи зъбите на момиче

Боньо Фаса опитал с шамари да принуди ученичката да прави секс с него.

Убитият Богдан Динев има богато криминално минало. Той е лежал над 28 години в Пазарджишкия и Старозагорския затвор, като 19 години тях са за изнасилвания. За първи път напада жена през 1976 г., следва същото престъпление през 1979 г. и през 1984 г. Седем години по-късно той отново влиза зад решетките заради кражба и нанасяне на телесна повреда. През 2009 г. отново е осъден за - този път за изнудване. След две години отново влиза в затвора. След убийството му се оказа, че Мария не е единствената му жертва. И други момичета проговориха, за да защитят ученичката от затвора. На една от девойките опрял нож във врата и блудствал с нея. Друга скочила от четвъртия етаж, за да се спаси от лапите му и останала инвалид. Трето момиче абортирало и загубило възможността да има деца отново. А преди доста години Боньо се опитал да изнасили момиче в Младежкия дом в Стара Загора, но то го ухапало. Побеснелият мъж я пребил до безсъзнание и извадил зъбите ѝ с клещи, разказа адвокатът на Мария Валентин Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право