Учени направиха 3D възстановка на жена от най-старата цивилизация в Перу

Учени направиха 3D възстановка на лице на жена с благородническо потекло, живяла преди повече от пет хиляди години в град в днешно Перу. Мумифицираното ѝ тяло бе открито при археологически разкопки в северената част на Перу миналата година, а учените успяха да възстановят лицето ѝ.

Благородничката живяла в древно селище на 22 километра от свещения град Карал - мегаполис отпреди пет хиляди години с богата култура и монументална архитектура.

Възрастта на жената вероятно е била между 40 и 50 години. До нея са били открити съдове с издълбани фигури на птици и маймуни, бижута и други предмети, свидетелстващи за по-високия ѝ социален статус.

„Имахме около два месеца, за да възстановим лицето. Черепът разкрива много за чертите, но трябваше да изследваме и хората от региона. Най-голямото предизвикателство бе именно черепът. Не можем да направим възстановка, без да сме проучили историята, без да сме говорили със специалистите, които се занимават с цивилизацията в Карал. Това много ни помогна в тази важна и уникална задача - да покажем как е изглеждало лицето на древната жена.“, разказва член на екипа, работил по 3D възстановката.

Долината на Карал е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Археолозите продължават да изследват свидетелства за древна цивилизация, открити в северната част на страната през 2016 г.

https://twitter.com/cogitas3d/status/918228374828519424

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука