Учени откриха жив коронавирус върху опаковка със замразена храна

Eксперти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове. 

Съобщава се, че по време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на инфекцията в Кингдао, експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена риба, пише БГНЕС.

„Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна. Също така се потвърди, че контактът с жив вирус може да доведе до инфекция”, се казва в съобщението на уебсайта на центъра.

Откритието е доказателство, че при специални условия на транспортиране на замразени храни COVID-19 може да оцелее за дълго време. Отбелязва се, че при определени условия контактът без защита с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус може да доведе до инфекция.

„Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил е открит вирус”, отбелязват китайските учени, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и близък контакт.

Коментари

Задължително поле