НАТО: Русия трябва да освободи украинските моряци и да напусне Крим

Арестуваха трима братя, пребили сестра и зет в ломско село

Откриха пистолета на ревнивеца-стрелец

Интерпол спаси 50 деца от педофилски кръг

Премиерът Борисов: Догодина до октомври трябва да стане автомагистрала „Европа“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Пускат движението по още 6,5 км от магистрала „Струма“

Борисов пита актьорите Владимир Карамазов и Христо Петков кой е убиецът в сериала „Дяволското гърло“

Мъж е загинал, след като e бил блъснат от влак в Сливенско

Партията на премиера Нарендра Моди води на парламентарните избори в Индия

Лондонското Биенале за изкуство 2019 аплодира Вежди Рашидов

САЩ призовават Южна Корея да подкрепи кампанията им срещу Huawei

Биляна Дудова: Добре съм, вече се възстановявам вкъщи

„Алфа Рисърч“ на финала на предизборната кампания: ГЕРБ – 31,1%, БСП – 26,6%, ДПС – 13,9%

Пентагонът планира изпращане на хиляди войници в Близкия изток

Учени от БАН откриха нов вид полезна бактерия за кисело мляко

Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН. Учените са изследвали домашно приготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград и там открили новите млечнокисели бактерии, които са полезни за здравето и произвеждат други полезни вещества. Заедно с това в деня на отворените врати на института учените заявиха, че имат разработени нови пробиотици, които имат антибактериално действие.

Тук имат цел – да изучат целия потенциал на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да създадат нов клас функционални храни.

„Без какво не можем в нашата работа – не можем без оригинални проби, които пристигат от различни краища с помощта на наши колеги, но задължително млякото на баба“, казва пред БНТ доц. д-р Светла Данова от лаборатория „Генетика на млечнокиселите бактерии“.

Или заквасено в домашни условия, във високо планински местности. Така в лабораторията им попада и бяло саламурено сирене от района на Златоград, което до този момент никой не е изследвал. И въпреки високото съдържание на сол и дълго зреене, там има много жизнени млечни бактерии.

„Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените“, казва доц. д-р Светла Данова.

При това лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.